Hlavní obsah

Podporujete potraty. USA už nepřispějí do Populačního fondu OSN

Washington

Spojené státy už nebudou přispívat do Populačního fondu OSN (UNFPA), který po celém světě podporuje programy péče o matky a děti. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí, podle něhož fond podporuje „potraty a sterilizace“. Fond takové tvrzení odmítá.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Vláda prezidenta Donalda Trumpa už dříve oznámila, že omezí své příspěvky na mezinárodní programy téměř o třetinu. Letošní platba do Populačního fondu OSN měla činit 32,5 miliónu dolarů (824 miliónů korun).

Populační fond OSN podporuje nebo se podílí na programech rodinného plánování a péče o matky a děti ve více než 150 zemích světa.

Podle vyjádření americké diplomacie se však fond podílí na „nucených potratech a nedobrovolné sterilizaci“. Ministerstvo zahraničí USA poukázalo například na to, že se v Číně uplatňuje politika rodinného plánování, v jejímž důsledku nemohou mít rodiny více dětí a ženy často nedobrovolně podstupují interrupce, s nimiž nesouhlasí americký prezident Donald Trump.

UNFPA v reakci na prohlášení Washingtonu uvedl, že jeho rozhodnutí lituje a současně se ohradil vůči nařčení z provádění potratů a sterilizací. „Podpora od americké vlády i obyvatel zachránila desetitisíce matek před smrtí nebo postižením, kterým šlo předejít,“ uvedl fond.

Podporu odvolal Reagan i Bushovi

Jak upozornila ČTK, zahraniční vlády přispívají do fondů OSN dobrovolně. USA byly v posledních letech mezi čtyřmi nejvýznamnějšími dárci UNFPA. V roce 2015 mu přispěly částkou 75 miliónů dolarů (1,9 miliardy korun).

Za vlády republikánů byl fond UNFPA často terčem kritiky a příspěvky do něj zastavoval jak prezident Ronald Reagan, tak otec i syn Bushovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám