Hlavní obsah

S pádem Prigožinova letadla nemáme nic společného. I když může pomoci, řekl Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl, že by Ukrajina měla co do činění se středeční havárií letounu Embraer Legacy, na jehož palubě měl sedět šéf ruské vojenské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Informuje o tom ukrajinská agentura Unian.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruští vojáci kontrolují část havarovaného soukromého letadla poblíž vesnice Kuženkino

Článek

Podle Zelenského nicméně „v určitém smyslu“ smrt šéfa wagnerovců může Ukrajině hrát do karet.

„Když se Ukrajina obracela na cizí státy ohledně letadel, tak jsme neměli na mysli tohle… i když, v určitém smyslu tohle také určitě pomůže,“ řekl Zelenskyj na tiskovém brífinku v Kyjevě. Zdůraznil ale, že Kyjev nemá s touto událostí nic společného.

Jednou z široce medializovaných verzí je, že na palubě stroje mohla explodovat nálož.

Podle ukrajinského prezidenta je ovšem zřejmé, kdo konkrétně s tím má co do činění, přičemž podle Unianu „patrně měl na mysli ruského prezidenta Vladimira Putina“.

Andrij Jusov, představitel ukrajinské vojenské rozvědky, řekl, že je potřeba velmi pečlivě prověřit, zda se Prigožin skutečně nacházel na palubě havarovaného stroje.

Foto: Stringer, Reuters

Portréty šéfa ruských žoldnéřů Jevgenije Prigožina a velitele skupiny Wagner Dmitrije Utkina u provizorního pietního místa v Moskvě

PŘEHLEDNĚ: Co víme o pádu Prigožinova letadla

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám