Hlavní obsah

Po triumfu porážka. Plán zrušit Obamacare se Trumpovi nevydařil

Washington

Přestože měl ještě před několika hodinami americký prezident Donald Trump důvod oslavovat, protože republikáni prosadili zahájení jednání o zrušení Obamacare, nyní jeho plán utrpěl ránu. Při nočním hlasování se pro zrušení systému dostupného zdravotního pojištění zavedeného za bývalého prezidenta Baracka Obamy vyslovilo 43 senátorů, potřeba jich bylo ovšem nejméně 60.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Ve stočlenném Senátu mají republikáni 52 křesel, jenomže devět republikánů hlasovalo proti prvnímu návrhu předloženému při jednání o zrušení a nahrazení Obamacare. Proti byli také všichni demokraté.

Napsala to agentura Reuters s tím, že je to první z několika hlasování, které se tento týden v této věci očekávají.

Debatu se podařilo zahájit, protože republikáni sehnali v Senátu prostou většinu. Proti otevření debaty se z republikánů vyslovily pouze senátorky Susan Collinsová ze státu Maine a Lisa Murkowská z Aljašky a dorazil také senátor John McCain, i když u něj lékaři diagnostikovali nádor na mozku. Poslední 51. hlas zajistil viceprezident Mike Pence. [celá zpráva]

Prezident Donald Trump, který nahrazení reformy slíbil Američanům během loňských voleb, otevření debaty označil za velký krok: „Blahopřeji všem republikánům. Nyní můžeme dát skvělou zdravotní péči všem Američanům.“

Jak přesně nyní budou senátoři dále postupovat, není podle médií zcela jasné. Soustředí na dvě možnosti. První je odvolání reformy a její nahrazení návrhem, který prozatím nemá podporu všech republikánských senátorů. Druhou cestou by mohlo být zrušení Obamacare s dvouletým odkladem, což by zákonodárcům poskytlo delší čas k vypracování náhrady.

Reklama

Výběr článků

Načítám