Hlavní obsah

Pelosiová chce vidět Trumpa ve vězení

– Washington

Předsedkyně dolní komory amerického Kongresu Nancy Pelosiová řekla na úterní schůzce s vysokými představiteli demokratické strany, že chce vidět prezidenta Donalda Trumpa ve vězení. Uvedl to server Politico s odvoláním na zdroje z demokratické strany.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Článek

Když Pelosiová vysvětlovala, proč je proti odvolání Trumpa, jehož impeachment požadují mnozí demokraté, řekla: „Nechci ho vidět odvolaného, chci ho vidět ve vězení.“

Podle zdrojů z demokratické strany Pelosiová chce, aby se Trump zodpovídal ze svých kroků. Zdůrazňuje ale, že je především nutné porazit ho ve volbách v roce 2020. Po jeho odchodu z prezidentské funkce by pak bylo snazší ho stíhat.

Předseda právního výboru Sněmovny Jerry Nadler je spolu s dalšími demokraty naopak pro spuštění procesu impeachmentu a v tomto směru také tlačí na Pelosiovou. Ta sice chápe snahy o Trumpovo odvolání, ale nemyslí si, že je na to vhodná doba.

Ať to není jen akce demokratů

Pelosiová požaduje, aby měl takový krok podporu veřejnosti nebo aby šlo o nadstranický čin a k demokratům se přidali i někteří republikáni. Ani jedno však nenastalo.

Mluvčí Pelosiové Ashley Etienneová řekla listu The New York Post, že zákonodárci měli „produktivní schůzi ohledně postoji k Muellerově zprávě“. Ta se zabývala možnými ruskými vlivy na prezidentské volby a nevyloučila, že se Trump snažil vyšetřování mařit. Podle mluvčí demokraté „souhlasili, že na stole zůstanou všechny možnosti, a pokročí v agresivních slyšeních, která se zaměří na korupci prezidenta a zneužití moci“.

Spory ve vedení demokratů

Pelosiová uvedla, že ve vedení nejsou rozpory: „Nemyslete si, víme přesně, po jaké cestě jdeme. Víme přesně, jaké akce je potřeba udělat“.

Nadler, který nejvíce prosazuje impeachment, ale chvíli váhal, když měl televizi CNN odpovědět na otázku, zda je nimi na stejné lodi i Pelosiová. Nakonec řekl, že pokud se přijme rozhodnutí, bude společné a Pelosiová má při rozhodování největší hlas.

Po posledních slyšeních Bílý dům zakázal ve středu dalším svým zaměstnancům spolupracovat s vyšetřovateli, které vede demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů. Po exporadci Donu McGahnovi, jemuž Bílý dům zakázal kontakty s Kongresem už dříve, nesmějí s poslanci spolupracovat ani bývalé poradkyně Hope Hicksová a Annie Donaldsonová, uvedla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám