Hlavní obsah

Osmdesátiletá jeptiška jde do vězení za průnik do jaderného areálu

Knoxville

Americký soud v úterý uložil trest 35 měsíců vězení 84leté řádové sestře, která v roce 2012 spolu se dvěma dalšími aktivisty pronikla do jaderného zařízení Oak Ridge ve státě Tennessee. V noci na středu o tom informovala agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Megan Riceová

Článek

Megan Riceová se v červenci před dvěma lety za doprovodu Michaela Walliho a Grega Boertjeho-Obeda, které soud poslal na 62 měsíců do vězení, pomocí nůžek na kov prostříhala do areálu Y-12 v Oak Ridge. [celá zpráva]

V tomto komplexu Spojené státy zpracovávají a skladují uran. Zařízení vzniklo během projektu Manhattan, utajeného amerického vývoje jaderné bomby.

Průnik trojice do komplexu údajně narušil jaderný provoz a způsobil škody za více než 8500 dolarů (167 000 korun). Podle médií znamenal ostudu pro americké úřady, neboť ukázal na nedostatečná bezpečnostní zabezpečení.

Obhajoba tvrdila, že akce byla jen symbolická a že jejím cílem nebylo zařízení poškodit. Úřady v této souvislosti prohlásily, že aktivisté se nedostali do blízkosti jaderného materiálu. Riceové však hrozilo až 20 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám