Hlavní obsah

Osm let? Stačí půlrok. Trump a DeSantis se hádají o délku vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi republikánskými kandidáty na amerického prezidenta to vře. Exprezident Donald Trump má v případě zvolení už jen jedno období, na což nyní opakovaně upozornil floridský guvernér Ron DeSantis. Bývalý šéf Bílého domu na to reagoval s tím, že na rozdíl od svého soka nepotřebuje osm let vlády, protože množství práce zvládne už během šesti měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Ron DeSantis (vlevo) a Donald Trump

Článek

„Opravdu musíte zajistit, že budeme mít prezidenta na dvě funkční období,“ burcoval podle stanice NBC News příznivce republikánů DeSantis, když v rámci předvolební kampaně zavítal do státu New Hampshire.

Argumentoval přitom, že ke zvrácení kroků nynější administrativy demokrata Joea Bidena čtyři roky nestačí.

„Opravdu potřebujete velmi disciplinovaného a energického prezidenta, který je ochoten bojovat potřebné bitvy každý den po osm let,“ řekl také tento týden voličům v Iowě.

„Pokaždé, když říkal osm let, trhl jsem sebou,“ kontroval poté Trump. „Bude mi trvat šest měsíců, než to bude úplně takové, jaké to bylo. Budeme to mít rychle,“ řekl podle stanice Fox News.

„Jestli říká, že to bude trvat osm let, než se věci změní, tak ho jako svého prezidenta nechcete,“ dodal jedovatě. „Já se umím otáčet rychle. Snížit inflaci, snížit úrokové sazby a uzdravit ekonomiku. To bude trvat šest měsíců,“ řekl v rozhlasovém interview.

Exprezident u republikánů dominuje

Když NBC News s touto odpovědí konfrontovala DeSantise, floridský guvernér to Trumpovi vrátil. „Tak proč to všechno neudělal během svých prvních čtyř let?“ vznesl řečnickou otázku.

Americká ústava zakazuje, aby byla jedna osoba zvolena prezidentem více než dvakrát. Trump nicméně zatím mezi republikány usilujícími o prezidentskou nominaci jasně vede.

Aktuální průzkumy mezi příznivci partaje mu v celostátním měřítku přisuzují podporu okolo 53 procent. Druhý DeSantis za ním s podporou okolo 22 procent tak notně zaostává.

Vítěz republikánských primárek se příští rok prakticky jistě o Bílý dům utká s obhajujícím prezidentem Joem Bidenem, který zatím mezi demokraty nemá žádného vážného vyzyvatele.

Trump sdílí videa ztrapňující DeSantise. Jeho kampaň bude katastrofa, dívejte se, láká voliče

Zahraniční

DeSantis vstoupil do boje o Bílý dům. O nominaci se utká s Trumpem

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám