Hlavní obsah

ON LINE: McCain naposledy debatoval s Obamou

HEMPSTEAD

Ve Spojených státech ve tři ráno SELČ začala třetí a závěrečná televizní debata mezi dvojicí kandidátů na příštího prezidenta. Trvala devadesát minut. Oba se v ní snažili přesvědčit zejména dosud nerozhodnuté voliče, že jsou pro práci šéfa Bílého domu ti lepší.

Foto: Gary Hernshorn , Reuters

Barack Obama (vlevo) a John McCain při televizní debatě

Článek

Pozornost byla upřena hlavně na republikána Johna McCaina, který byl podle Američanů v předchozích debatách slabší, než jeho protivník z řad demokratů Barack Obama, jemuž v posledních dnech vzrůstají preference. Má náskok 8 procentních bodů.

Podle průzkumu New York Times se proti McCainovi obrací jeho taktika neustálých útoků na Obamu. Na 60 procent respondentů si myslí, že McCain tráví více času útoky na protivníka, než vysvětlováním témat. Naopak 63 procent respondentů si myslí, že Obama více vysvětluje problémy, než útočí na soupeře.

Poslední televizní debatu tři týdny před volbami hostila Hofstra University v newyorském Hempsteadu. Moderoval ji Bob Schieffer ze stanice CBS.

Novinky.cz ji sledovaly:

Moderátor oba přivítal v 3:02 a okamžitě uvedl, že tématem bude vnitrostátní politika, především ekonomika, protože Wall Street se opět propadl.

McCain nejprve zmínil, že žena bývalého prezidenta Ronalda Reagana je v nemocnici. Pak začal hovořit o krátkodobém a dlouhodobém plánu.

John McCain: "Američané se zlobí. Hypoteční trhy se hroutí. Navrhuji brzké i dlouhodobé řešení. Vezměme asi třetinu z těch 750 miliard na trh s nemovitostmi a hypotékami."

Barack Obama zopakoval, že se opět jedná o největší krizi od velké hospodářské krize, a že je nutné pomoci střední třídě.

Obama: "Všichni jistě chápou, že jde o největší krizi od velké deprese. Finanční plán vlády byl prvním krokem. Chybí záchranný balíček pro pracovní třídu. Zaměřme se na firmy. Měly by být zápočtové výhody pro ty, kdo vytváří pracovní místa. Ano, vlastníci domů, jak to McCain navrhuje, by měly také dostat pomoc... Musíme ale řešit také energetiku, zdravotnictví, školství."

Spor o daně

Demokrat se shodl s republikánem, kde leží problém, ale zdůraznil, že vidí řešení jinde.

John McCain uvedl: "Za mě budou daně nízké, nestrpím vyšší daně pro drobné živnostníky, tak jako to udělá Obama." Podle něj je důležité pomoci malým podnikatelům.

Obama kontroval: "Myslím si, že tady jsou rozdíly v daňové politice. Oba je chceme snížit, jen oba jinak. McCain chce daňové úlevy pro nejbohatší podniky. Já chci škrtnout daně 95 procentům Američanů."

"Obamův plán chce to bohatství přiliš rozmělnit. vy chcete zvyšovat daně. Proč, když teď máme tak tvrdé časy...," namítal McCain.

Obama tvrdil, že daně sníží 90 procentům lidí. "My ale chceme snížit daně drobným podnikatelům, dokud se nedostanou na hranici čtvrt miliónu." Vyšší daně pro větší firmy se nelíbily McCainovi, který srovnával situaci s Irskem: "Velké podniky už mají jedny z nejvyšších daňových sazeb na světě. My musíme daně snižovat i podnikům."

3:13 Schodek rozpočtu

Další tématem byl schodem rozpočtu. Moderátor Schieffer uvedl: „Roční deficit bude činit 455 mld. dolarů, někdo říká až bilión. Vaše návrhy znamenají prý asi dalších 200 miliard k tomu schodku...

Obama se pokusil vysvětlit, jak to je: „750 mld. je záchranný balíček, to znamená, že daňoví poplatníci dostanou ty peníze zpět. Já jsem ale například pro průběžné škrty s každým dolarem vybraným na daních. Projdu si podrobně rozpočet, kde proškrtám nadbytečné výdaje. Teď ale máme problém a musíme na sebe vzít etickou odpovědnost, to se týká každého, včetně velkých společností.

McCain uvedl: "Chci se vrátit k majitelům domů. Oživíme-li trh s nemovitostmi, oživíme celý trh, vytvoříme pracovní příležitosti, budeme moci investovat. Škrty jsou přitom potřeba. Dlužíme i Číně. Vím, jak ušetřit, musíme omezit některé programy, nechci například dovážet etanol z Brazílie..."

Obama s posledním souhlasil: „My se shodneme na tom, že přeshraniční vynakládání peněz je nadbytečné a my ho musíme omezit, to ale celou věc nevyřeší.

Obama napadl Bushe, McCain zase, že je s Bushem ve sporu

Podle demokrata je základem deficitu Bushova politika. „Bush zdvojnásobil deficit a my musíme uznat, že politika posledních osmi let systém nezlepší," řekl Obama a dodal, že McCain pro většinu Bushových návrhů hlasoval. "Já vaši politiku spojuji s Bushovou, to je proto, že v klíčových záležitost ekonomiky ho podporujete, i když jste třeba proti mučení, to klobouk dolů," řekl Obama.

McCain zdůraznil, že není Bushovým člověkem: „Já nesouhlasím s Bushovou vládou a mám u nich škraloupy. Bojoval jsem proti farmaceutickým firmám, proti mučení, jsem pro boj proti klimatickým změnám."

3:24 Spor o kampaň

„Oba jste slíbili ušlechtilou kampaň. Následovaly ale osobní výpady,“ připomenul moderátor Schieffer. Oba kandidáti se do sebe pustili.

McCain:"Je to tvrdá kampaň. Některých negativních aspektů v kampani lituji. Vy jste ale, pane senátore, nekritizoval ošklivé poznámky na adresu mne a Palinové.

Obama: "Já jsem to dělal."

McCain: "Senátor Obama vynaložil víc peněz na negativní reklamu, než kdokoliv v historii, jsou to nejvyšší výdaje od aféry Watergate."

Obama: "Dvě třetiny Američanů si myslí, že pan senátor má negativní kampaň, o mně si to myslí jen třetina." Demokrat ještě dodal: "Myslím si, že Američany nezajímá, jak dalece si zraňujeme city. Zajímá je, zda řešíme klíčové problémy, a to je nakonec obsahem kampaní.“

McCain napadl zas kampaň demokratů: "Vy jste překroutili, co si myslím o emigraci nebo výzkumu kmenových buněk. Není to pravda, co říkáte ve vašich reklamách."

Obama zase vytkl republikánské kampani, že jej opakovaně označovala za teroristu: "Vy jste nijak nereagoval na výtky kongresmana Lewise, který kritizoval osobní výpady na mítíncích vaší kandidátky na viceprezidenta Palinové. Tam se ozývaly výkřiky jako 'terorista' nebo 'zabít'."

McCain: "Já se nestarám o nějaké bývalé teroristy, ale my jsme reagovali na různé podezřelé styky Obamovy kampaně s podezřelými lidmi."

Obama: Musím zareagovat a tato konkrétní obvinění odmítnout. Buď jsem některé ty organizace jen zastupoval anebo jsem v nich figuroval s republikány. Já přece nemám co dělat s lidmi, kteří dělají problémy.

Obama ale další diskusi na toto téma odmítl: „Samozřejmě, že takto bychom se tady mohly dohadovat dlouho. Nejdůležitější ale je uvědomit si základní potíže a je důležité, aby demokraté a republikáni mohli spolupracovat na těchto konkrétních úkolech. Neměli bychom se jeden druhého snažit zobrazit jako špatného člověka.

3:40 Spor o budoucího viceprezidenta

Spory pokračovaly i u dalšího tématu, jímž byli kandidáti na viceprezidenta republikánka Sarah Palinová a demokrat Joe Biden. "Zeptám se na lidi, které chcete vzít do vlády. Proč by to bylo lepší, kdyby váš kandidát uspěl?“ zeptal se moderátor.

Obama: Joe Biden je velkým odborníkem na zahraniční politiku, ale po celý život nezapomněl, odkud pochází. Vždy bojoval za pracující rodiny, viděl otce, kterého zasáhla recese. Biden třeba schválil zákon proti zločinnosti, podporoval práva žen.

McCain hájil svoji kandidátku: „Palinová je reformátorka. Utkala se s guvernérem ve vlastní straně, když kandidoval, snížila daně, omezila administrativu na Aljašce, bojoval proti energetickým firmám. Potřebujeme tento čerstvý závan v hlavním městě. Kamarádšofty by měly zmizet. Palinová také lépe chápe problémy běžných rodin.

To ale moderátorovi nestačilo: „A myslíte si, že má kvalifikaci na prezidentku?“

Obama: Joe Biden ano. I Palinová je schopnou političkou, která vzbudila zájem. Její zkušenosti v oblasti rodiny je velká.

McCain také uznal kvality Joe Bidena, ale zkritizoval ho kvůli Iráku: "Biden je vysoce kvalifikovaný v řadě oblastí. Mýlil se ale i na poli zahraniční politiky. Hlasoval dokonce proti první válce v Perském zálivu. Je i proti postupu v Iráku, ale my vidíme, že v Iráku se situace zlepšuje."

3:46 Nutnost snížit závislost na dovozu ropy

Po sporech o viceprezidentovi nadhodil moderátor další téma. Tím byly klimatické změny a závislost na dovozu. „Všichni prezidenti od Nixona říkali: musíme snížit závislost na zahraniční ropě. Ten celkový podíl ale stoupá, činí 60 procent. Řekněte číslo, o kolik můžeme snížit závislost,“ zeptal se moderátor.

McCain: Můžeme snížit závislost na ropě z Venezuely. Hlavně ale můžeme vybudovat 45 nových jaderných elektráren. S jadernou energií, větrnou, solární, se zemním plynem či hybridními palivy, novými technologiemi za sedm až deset let skutečně nebudeme závislí na zemích, které ohrožují naši bezpečnost.“ Zmínil i skutečnost, že Palinová podporovala vybudování plynovodu z Aljašky do dolních 48 států, který pomáhá situaci řešit.

Obamas ním souhlasil v nutnosti a možnosti snížit dovoz ropy: “Za deset let můžeme snížit závislost na ropě z Venezuely a Blízkého východu. Budoucí ekonomika na tom bude záviset. Musíme rozšířit domácí produkci ropy. Mou prioritou jsou ale alternativní zdroje a technologie.“ Podle něj je nutné se zaměřit i na auta s vysokou spotřebou: „Jedna z mých hlavních priorit je doprava, protože spotřebovává asi 30 procent energie. Chci se soustředit na nové technologie v tomto odvětví. Vytvoří to i nová pracovní místa."

Obama se už nestavěl proti rozšiřování těžby na Aljašce, kterou odmítali ekologové.

McCain: „Toto obdivuji. Pan senátor si dává pozor na slova. Pan senátor odmítal těžbu v pobřežních vodách USA, teď to schvaluje.“

Spor o volný obchod a Kolumbii

V tématu věnovaném ropě, se oba do sebe pustili kvůli rozšiřování zóny volného obchodu. Demokraté jsou proti rozšíření zóny, které podle nich ubírá pracovní místa Američanům. Navíc republikáni byli zapleteni do lobbování za přijetí Kolumbie.

Obama: Já chápu problémy Kolumbie. Musíme ale hledět na dodržování lidských práv v jednotlivých zemích.

McCain: Já chci svobodný volný obchod i s takovými zeměmi jako Kolumbie, pomůže nám to zvrátit tamní stav jako obchod s drogami. Vy to nechápete, když jste nikam nikdy necestoval.

3:56 Reforma zdravotního pojištění

Obama opět obhajoval plán demokratů na zavadení zdravotního pojištění pro všechny. „Ano, jsem pro pojištění pro všechny. Tisíce Američanů ho nemají, ale ono je důležité. Chceme snižovat náklady na pojištění, proto chceme, abyste měli možnost pořídit si pojištění z federálního rozpočtu. Tak budete moct čerpat dobrou zdravotní péči,“ obrátil se přímo na voliče.

McCain přiznal, že jde o problém: „Je to bolestivá situace pro Američany. Pojistné roste a je tady asi 47 miliónů lidí bez pojištění.“ Zmínil i na nutnost bojovat s obezitou. Republikán ale upozornil na otázky financí a na to, že živnostníci budou na plán doplácet: "Když jste malý živnostník a budete mít plán pojištění Obamy, bude to pro vás spíš pokuta v době, kdy je na tom ekonomika špatně. Obama chce novou byrokracii a dalšího plátce do systému."

Obama se proti tomu ohradil: „Ale tak to přeci není. Žádná pokuta nebude. Už jsem to říkal v minulé debatě, že malí živnostníci budou z plánu vyjmuti. Drobní živnostníci budou spadat do programu Medicare pro méně majetné. Péče bude buď zdarma nebo s úlevami. Velké podniky budou muset to pojištění poskytovat, jestli ho nemají."

Obama pak napadl McCaina: „Vy pane senátore chcete poprvé danit i dávky, které lidé budou dostávat. Uvidíte, že spousta pojišťoven bude lidi vyřazovat za McCaina.“

McCain se bránil a vsadil na kartu, že dospělí lidé mají právo sami rozhodovat, co udělají se svými penězi: „Vy chcete vzít peníze drobného živnostníka a rozhodnout, co s nimi bude dělat. Podle mého plánu budou lidé dostávat dnešní dávky, které budou zdaněny, ale k tomu navíc 5 tisíc dolarů. Dám ty peníze každému, ať si je vezme, do jaké pojišťovny bude chtít, a ne aby to za něj vláda řešila. Příliš mnoho vládních zásahů znamená příliš mnoho vládních výdajů.“

Obama ale nesouhlasil: „Stručná reakce: pokud máte dnes pojištění u zaměstnavatele, zůstane vám to. McCain ale počítá, že zaměstnavatel vám může pojištění zrušit. Já to chci podržet a dál zlepšit."

4:16 Vzdělání je tématem 21. století

Poslední okruh otázek se týkal otázky školství. Moderátor připomenul, že USA vydají na vzdělávání více než kterákoliv jiná země na světě. „Schopnostmi a znalostmi ale zaostáváme. Může to být i hrozba pro národní bezpečnost,“ upozornil moderátor.

Poslední okruh otázek se týkal otázky školství. Moderátor připomenul, že USA vydají na vzdělávání více než kterákoliv jiná země na světě. „Schopnostmi a znalostmi ale zaostáváme. Může to být i hrozba pro národní bezpečnost,“ upozornil moderátor.

Barack Obama okamžitě zdůraznil rozdíl přístupu obou stran k problému, aby získal voliče: „V této otázce se lišíme víc, než v předchozích. Školství musí být dáno do pořádku. Potřebujeme víc peněz a nové učitele, které lépe zaplatíme. Důležité je zpřístupnit vysokoškolské vzdělání.“ Zmínil, že v současné době lidé, kteří jdou studovat na univerzitu se okamžitě zadluží. „Chci 4 tisíce dolarů jako studentský kredit. Důležití jsou ale i rodiče. Mají odpovědnost, nemohou nechat děti jen hrát videohry a sledovat televizi."

McCain opět bojoval za konkurenci a volnou soutěž v oblasti : „I rodiny s malými příjmy potřebují konkurenci a možnost volby a musíme mít různé typy škol. Jen penězi to nevyřešíme.“ Okamžitě však dodal: „Pro vysokoškoláky musíme zajistit přístupné půjčky.“

Moderátor se pak zeptal: „Myslíte, že vláda by ve školách měla sehrávat větší úlohu a uvolnit víc peněz z rozpočtu?

Obama okamžitě odpověděl. „Peníze od federální vlády, nikoliv jen od místních úřadů, jsou potřebné. Nechceme však dávat jen jakési poukázky,“ napadl současný systém.

McCain současnost obhajoval, i když zdůraznil, že vzdělávání je klíčové téma pro budoucnost USA: „Schválený program měl své chyby, ano. Vynakládat ale stále víc peněz, to není dobré řešení. Máme nejdražší školství na světě a já reformu podpořím. Nebudu ale vyhazovat peníze. Současný systém poukázek na dražší školy je v pořádku."

Obama s tím nesouhlasil. “To není řešení, to je vidět. Těch poukázek není dost.“ Nenavrhl však řešení a tak McCian smečoval: „A když těch poukázek není dost, tak bychom je měli zrušit?"

Závěrečná slova

Závěr pak patřil shrnujícím řečem obou kandidátů:

McCain řekl: „Jsem rád, že jsem tady mohl být. Chci říct, že Amerika už nemůže dělat to, co dělala v posledních osmi letech. Vždycky jsem byl pro reformy a pečlivě hlídám vaše dolary. Zdravotnictví musí být dostupné všem, musíme přestat se zbytečnými výdaji. Celý život sloužím své zemi, jsem na hrdý a doufám, že mi Američané dají příležitost sloužit dál.“

Obama poděkoval moderátorovi i svému soupeři. Na závěr opět zmínil současnou krizi, „největší od velké hospodářské“ a dodal: "Nelze akceptovat stejnou politiku jako v uplynulých letech. Potřebujeme zásadní změny a to já zařídím. Všichni Američané potřebují úměrnou péči, růst mezd a prosperující střední třídu. Musíme obnovit ducha odpovědnosti a píle. Prosím Američany, aby mi dali možnost sloužit jim jako jejich prezident.“

Moderátor nakonec vyzval Američany, k účasti ve volbách: "Děkujeme divákům. Běžte hlasovat, protože se budete cítit velcí a silní, jak říkávala má matka."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám