Hlavní obsah

Odsouzenému vojákovi Manningovi povolili změnu pohlaví

Washington

Americké úřady povolily Chelsey Manningové hormonální léčbu za účelem změny pohlaví. S odvoláním na zdroj z ministerstva obrany o tom v pátek informovala agentura AP. Manningová si odpykává 35letý trest vězení v kauze úniku důvěrných amerických dokumentů, které ještě jako Bradley Manning předala správcům serveru WikiLeaks.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Chelsea Manningová byla původně vojín Bradley Manning.

Článek

Hormonální terapii povolilo vojenské nápravné zařízení ve Fort Leavenworthu ve státu Kansas, kde si Manningová svůj trest odpykává, údajně již 5. února. Léčba umožní změnu pohlaví z mužského na ženské. Již loni v dubnu soud povolil Bradleymu Manningovi změnu jména na Chelsea Elisabeth.

Soud v srpnu 2013 shledal Manninga vinným, že serveru WikiLeaks poskytl v letech 2009 a 2010 přes 700 000 utajovaných dokumentů amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu. Voják byl obžalován z dvacítky trestných činů, za které mu hrozilo až 90 let vězení. Unikl ale obvinění z napomáhání nepříteli, a vyhnul se tím doživotí bez možnosti předčasného propuštění. O podmínečné propuštění může požádat po vypršení třetiny trestu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle žádosti, kterou právníci 26leté Manningové vyplnili loni v září, existovalo prý v případě, že hormonální léčba nebude povolena, vysoké riziko, že odsouzená spáchá sebevraždu.

Manningová už několikrát vyjádřila naději, že její případ povede k tomu, že armáda a další instituce uznají potřeby transsexuálů, včetně potřeby specializované lékařské péče.

Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám