Hlavní obsah

OBRAZEM: Volby v USA provázejí tlačenice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentské volby v USA zatím provázejí jen drobné problémy. Většinou jde o fronty před volebními místnostmi, kde se lidé srovnali ještě před jejich otevřením. Opět se ale objevily problémy s hlasovacími přístroji v New Jersey.

Foto: Reuters

Američané čekají v Anacostii u Washingtonu ve frontě před volební místností.

Článek

Voliči v několika okrscích tohoto státu dostali klasické papírové lístky. Podobné to bylo i ve Virginii. V Richmondu a jeho okolí se ve volebních strojích zasekly papíry a lidé museli hlasovat klasicky.

Před místní knihovnou, kde se hlasovalo, se ale utvořila fronta z prostého důvodu - její ředitelka zaspala, a tak se její dveře otevřely až v 6:25.

Problémy byly i v Chesapeake ve Virginii, kde čekalo ve frontě asi 1 000 voličů. Podle některých selhaly hlasovací stroje.

:.Američané studují komplikovaný hlasovací lístek.foto: Reuters

V Ohiu, kde problémy provázely minulé volby, se potýkají s běžnými technickými závadami na hlasovacích přístrojích. Většino šlo o zaseklé papíry. „Řešíme to, ale není to nic velkého,“ uvedl mluvčí volební komise Ben Piscitelli.

:. Voliči v Atlantěfoto: ČTK/AP

:.Američané volí v Chicagu v prodejně aut.foto: Reuters

Profesor Daniel Miller, který hlasoval v Pensacole na Floridě Novinkám přiblížil hlasování: „Očekával jsem dlouhé fronty, ale jediná byla na silnici, k volebnímu středisku, kde řídili dopravu dva policisté a všichni zpomalili a pozorovali je. Před hlasovací místností v sekci M-O žádné fronta nebyla.“

:.Američanka pomáhá zasunout hlasovací lístek do scanneru.foto: Reuters

Miller hlasoval tradičně, i tak ale mu to zabralo déle než je to obvyklé u nás, protože se současně rozhoduje i o složení místních rad nebo je hlasování spojeno i s různými referendy: "U nás hlasovací stroje nemáme, takže jsem dostal hlasovací lístek a šel k jednomu z mnoha malých stolků, kde jsem zaškrtl svého kandidáta. Po vyplnění jsem odnesl lístek ke scanneru, odtrhl vršek, podal jej volebnímu úředníkovi a položil lístek do scanneru. To všechno trvalo asi osm minut.“

:. Snímek je z Madbury ve státě New Hampshire.foto: Reuters/Adam Hunger

Reklama

Výběr článků

Načítám