Hlavní obsah

Obchodní jednání mezi Mexikem a USA začnou v létě

Washington

Formální rozhovory o obchodních vztazích mezi Spojenými státy a Mexikem začnou v polovině letošního roku a skončit by mohly ještě před začátkem roku 2018. Očekává to mexický ministr zahraničí Luis Videgaray, který se ve čtvrtek ve Washingtonu sešel s americkými představiteli, napsala agentura Reuters.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Na části hranice USA s Mexikem je již nyní plot.

Článek

Videgaray se ve čtvrtek sešel s činiteli Bílého domu, mimo jiné i s Trumpovým zetěm Jaredem Kushnerem. Mexický ministr zahraničí řekl, že se v nadcházejících týdnech sejde se svým americkým protějškem Rexem Tillersonem. Dodal ale, že jednání mezi Trumpem a mexickém prezidentem Peňou Nietem se zatím neplánuje. Dříve připravovaná schůzka byla v lednu kvůli vzájemným sporům odřeknuta.

Změny v obchodování mezi USA a Mexikem požaduje americký prezident Donald Trump, podle kterého jsou podmínky Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), sdružující USA, Mexiko a Kanadu, pro Spojené státy nevýhodné.

Vztahy mezi Mexikem a Washingtonem jsou v současné době napjaté, vedle problematiky NAFTA je důvodem i migrace do USA. Trump přislíbil tvrdě zakročit proti nelegálnímu přistěhovalectví z Mexika a chystá stavbu zdi na jižní hranici. Trump opakovaně prohlašuje, že chce deportovat všechny Mexičany i další přistěhovalce, kteří se v zemi dopustili kriminální činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám