Hlavní obsah

Obamu by volila polovina Američanů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Preference Baracka Obamy, kandidáta amerických demokratů na prezidentský úřad, vzrostly. Podle posledního průzkumu Gallupova ústavu by ho volila polovina Američanů, zatímco jeho nejvážnějšího soupeře - republikána Johna McCaina - by upřednostnilo 42 procent voličů.

Foto: Jim Young , Reuters

Barack Obama

Článek

Obamovy preference vzrostly po sjezdu Demokratické strany z minulého týdne, kde ho podpořila i jeho sokyně z primárek Hillary Clintonová a její manžel a exprezident Bill Clinton. Clintonovou v primárkách volilo 18 miliónů lidí a tyto hlasy, zdá se, volby 4. listopadu rozhodnou.

Republikán McCain zřejmě i proto vybral na post viceprezidenta ženu. Nejen komentátoři, ale i spousta jeho spolustraníků to ale vidí jako špatnou volbu. Poukazuje se zejména na nezkušenost Sarah Palinové, nynější aljašské guvernérky.

McCain dosud Obamu kritizoval právě pro jeho nezkušenost. Obama si však za viceprezidenta vybral ostříleného Josepha Bidena.

Profily kandidátů:
John McCain
Barack Obama

Obama před McCainem v průzkumech dlouhodobě vedl. Minulý měsíc však Obamu arizonský senátor dotáhl a dokonce předčil. Ještě počátkem minulého týdne byly preference obou mužů vyrovnané.

Reklama

Související články

McCain v průzkumu poprvé předběhl Obamu

V srpnovém předvolebním průzkumu, který v USA provedla agentura Reuters ve spolupráci se Zogbyho institutem, se prezidentský kandidát republikánů John McCain...

Výběr článků

Načítám