Hlavní obsah

Obama vyzval Izrael a Palestince, aby obnovili mírové rozhovory

New York

Americký prezident Barack Obama vyzval Izrael a Palestince, aby obnovili formální mírové rozhovory. Řekl to v úterý při první trojstranné schůzce, které se kromě něho zúčastnil palestinský prezident Mahmúd Abbás a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Jde o zatím nejpřímější Obamovo zapojení do řešení blízkovýchodní otázky, nad kterou si světoví politici lámou hlavu už řadu let, poznamenala agentura AP.

Článek

Obama si přeje, aby se mírový proces vymanil ze "starého vzorce", kdy jeden krok vpřed vždy následovaly dva zpátky. Netanjahu ani Abbás žádné prohlášení neučinili. Obama si s oběma podal ruce, pak si rukama s jistou neochotou potřásli i Abbás s Netanjahuem. Bílý dům si od tohoto setkání nesliboval nic zásadního, důležitá byla prý hlavně symbolika gesta.

Obama před trojstrannou schůzkou jednal nejdříve s každým z blízkovýchodních předáků zvlášť.

Prezident USA také oznámil, že příští týden se s izraelskými a palestinskými vyjednávači setká zvláštní americký vyslanec pro Blízký východ George Mitchell. Na misi na Blízkém východě byl i minulý týden, snažil se přimět izraelské a palestinské představitele k dohodě, která by otevřela cestu k obnovení mírových rozhovorů. To se mu však nepovedlo. Mitchell a ministryně zahraničí Hillary Clintonová mají šéfovi Bílého domu do poloviny října předložit zprávu o tom, jak v blízkovýchodních jednáních pokročili.

Palestinci nadále žádají jako podmínku obnovení mírového dialogu úplné zastavení výstavby židovských osad na okupovaných palestinských územích. Izrael se k tomu zavázal v mírovém plánu z roku 2003.

Izraelský prezident Šimon Peres Palestincům vzkázal, aby se k mírovým rozhovorům vrátili bez jakýchkoliv podmínek. To, že Abbás žádá zastavení výstavby židovských osad, je podle něho velkou chybou.

Reklama

Výběr článků

Načítám