Hlavní obsah

Obama obhajoval interrupce, projev mu přerušili studenti

Novinky, aš, New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indiana

Americký prezident Barack Obama při svém nedělním vystoupení na jedné největších amerických katolických univerzit hájil právo na interrupce. Před jeho návštěvou se prostoru univerzity Notre Dame v Indianě konaly protesty a vigilie. Celkem bylo zadrženo 27 lidí.

Foto: Jason Reed , Reuters

Barack Obama při projevu na katolické univerzitě Notre Dame

Článek

Obama na univerzitě dostal čestný doktorát. V projevu se postavil za právo na interrupce, i když zdůraznil, že by se měly používat jen výjimečně.

Když přišel k řečništi v modrém šatu univerzity, vítal ho dlouhý potlesk ze strany studentů a profesorského sboru i dalších zaměstnanců. Jakmile začal hovořit, jeho projev narušily výkřiky jednoho z odpůrců interrupce. Vyvedeni byli čtyři muži, kteří křičeli hesla "Potrat je vražda" a "Ukončete vraždění dětí". Jejich vyvedení audiotorium uvítalo a mnozí skandovali jeho volební heslo Yes we can.

Obama v projevu zdůraznil, že rozhodnutí o potratu je pro každou ženu velmi těžké a že je potřeba společně pracovat na tom, aby ubylo žen, které potrat žádají, neboť otěhotněly nechtěně. Současně se vyslovil pro usnadnění adopcí.

Obama po nástupu do funkce zvrátil zákon z Bushovy éry zakazující výzkum kmenových buněk, což také pobouřilo mnohé křesťanské fundamentalisty, kteří zároveň striktně odmítají interrupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám