Hlavní obsah

Obama nabídl Goreovi místo ve vládě

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Illinoiský senátor Barack Obama, který usiluje o úřad příštího prezidenta Spojených států, by rád do své vlády v případě zvolení pozval Ala Gorea. Demokratický uchazeč o nominace do listopadových voleb to řekl ve středu na předvolebním mítinku v Pensylvánii.

Článek

„Přijmu závazek, že Al Gore bude za rozhodovacím stolem a bude hrát hlavní roli při hledání řešení problému (klimatických změn). Je to někdo, s kým často hovořím,“ odpověděl Obama na otázku z pléna.

Gore, jenž je v současnosti aktivní hlavně v boji proti klimatickým změnám, sám do Bílého domu dvakrát neúspěšně kandidoval a v 90. letech působil po boku Billa Clintona jako viceprezident.

Jeho reakce na Obamova slova není k dispozici. Nedávno však v televizi CBS odpověděl na dotaz, koho z demokratických kandidátů na prezidenta podporuje: „Pokouším se zůstat vně tohoto boje.“

Americká média dodávají, že veřejnou podporu Gorea se nesnaží získat jen Barack Obama, ale i jeho soupeřka, newyorská senátorka a někdejší první dáma Hillary Clintonová. O Goreovi se rovněž hovořilo jako o tom, kdo by mohl pomoct dohodou vyřešit vyrovnaný boj obou kandidátů o nominaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám