Hlavní obsah

Obama i McCain kritizují Wall Street, peníze z něj ale brali

– NEW YORK
Novinky, aš, Novinky,. New York

Oba kandidáti na amerického prezidenta Barack Obama i John McCain se po pádu investiční banky Lehman Brothers v pondělí tvrdě pustili do kritiky Wall Streetu. Finanční instituce přitom patřily k jejich nejštědřejším sponzorům.

Článek

John McCain se v projevu ve floridském Orlandu uchýlil podle listu New York Times k populismu, když uvedl, že základy americké ekonomiky jsou silné, ale ohrožuje je "chamtivost, korupce a nezodpovědnost na Wall Streetu, což je nutné napravit“.

K jedněm z největších jednotlivých sponzorů John McCaina přitom patřili lidé navázaní na kolabující společnost Merrill Lynch, která se v pondělí nechala se pohltit Bank Of America.

Šlo o statisíce dolarů, které poskytli největší McCainovi donátoři - bývalý šéf americké centrální banky Fed Alan Greenspan a bývalý senátor Phil Gramm. Výkonný ředitel Merrill Lynch John Thain mu zprostředkoval sponzory, kteří na konto přispěli půlmiliónem dolarů. Od finančních společností získal McCain celkem sedm miliónů dolarů.

McCain, který o sobě stále tvrdí, že je zastánce volného trhu, ale nyní volá po „zásadní reformě“ a ne po pouhém záplatovaní. Již v březnu, kdy se ukázalo, že krize je hlubší, než se myslelo, řekl listu Wall Street Journal: Vždy jsem byl pro menší regulaci, ale obávám se, že toto potřebuje dohled vlády, i když v zásadě zůstávám zastáncem deregulace." Nyní se snaží vystupovat jako reformátor typu Theodora Roosevelta.

:.Barack Obama při projevu v Coloradu foto: ČTK/AP

Předpokládá se, že krize může pomoci spíše demokratům, ale Barack Obama získal od společností z investičního a finančního trhu 9,9 miliónu dolarů na kampaň. Mezi sponzory je i bývalý ministr financí Robert E. Rubin, který je nyní poradcem Citigroup, také zanagažované v hypotéční krizi.

Obama ovšem od počátku mluví o nutnosti regulace investičního poskytování úvěrů i většího dohledu na investičními společnostmi a hedgeovými fondy. Před krizí varoval už v březnu 2007. Obama ze současné krize obvinil administrativu George Bushe, které je způsobena nedostatečnou regulací sektoru za jeho vlády.

Jedním ze startovacích mechanismů bylo rozhodnutí povzbudit americký trh po útocích z 11. září. Tehdy Bush apeloval na občany, aby vyrazili nakupovat. Fed pod Greenspanovým vedením výrazně snížil úrokové sazby, což umožnilo poskytovat úvěry i klientům, kteří na běžné s vyšší sazbou nedosáhli. Jakmile se ovšem situace změnila a sazby začaly stoupat, tito lidé je nebyli schopni splácet. Sazby pak opět klesly.

Reklama

Související články

V USA se hovoří o finanční krizi století

Pád investiční banky vyvolal největší propad na americkém akciovém trhu od teroristických útoků ze září 2001, index Dow Jones ztratil jen během pondělí 4,4...

Výběr článků

Načítám