Hlavní obsah

Obama: Dohoda o daních je blízko, stále ale není hotová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjednavači demokratů a republikánů jsou blízko dohodě, která má zabránit zvýšení daní pro většinu Američanů v příštím roce. V pondělí to řekl prezident USA Barack Obama. Stále však není hotová, i když zbývají jen hodiny. Žádná ze stran také nemá jasno, jak zabránit rozpočtovým škrtům, které mají rovněž platit od ledna.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Obama naznačil, že republikáni projevili ochotu připustit trvale vyšší daně pro nejbohatší Američany, což dlouho odmítali. Rodící se dohoda by naopak zachovala současné daně pro střední vrstvy, prodloužila podporu v nezaměstnanosti pro lidi, kteří jsou dlouhodobě bez práce, a zachovala také daňové úlevy podporující rodiny.

"Jsou blízko, ale ještě nejsou v cíli," řekl šéf Bílého domu na adresu senátních vyjednávačů, kteří v posledních dnech a hodinách řeší, jak odvrátit hrozící fiskální krizi, kterou by kombinace vyšších daní a automatických rozpočtových škrtů přinesla.

Situace je výsledkem konce daňových úlev prosazených předchozím prezidentem Georgem Bushem a škrtů, na nichž se republikáni s demokraty dohodli loni během jednání o státním dluhu jako pojistce pro případ, že nenaleznou jiné řešení dlouhodobých rozpočtových problémů země.

"Posouvá brankou"

Obama v pondělí varoval, že v případě škrtů v rozpočtu jakákoliv dohoda, k níž obě strany ještě musejí dospět, musí kromě krácení rozpočtu obsahovat i nové daňové příjmy. Okamžitě tím pobouřil republikány, kteří jej obvinili, že "posouvá brankou" v okamžiku, kdy dohoda je na dosah. Podle nich je na řešení škrtů dost času v následujících měsících a nyní by se měly přednostně vyřešit daně. Šéf Bílého domu ale v pondělí k případnému dalšímu dočasnému řešení, která jsou pro americkou politiku v posledních letech typická, vyjádřil jasnou nechuť.

Někteří republikáni mohou hlasovat s demokraty

Jejich reakce ukazuje, jak křehký může být současný průlom v jednání o daních, k němuž v posledních hodinách dospěl viceprezident Joe Biden a šéf senátní republikánské menšiny Mitch McConnell. Základem jejich návrhu je vyšší zdanění jednotlivců s příjmy nad 400 000 dolarů ročně a rodin s příjmy nad 450 000 dolarů ročně. Obama původně požadoval hranici 200 000, respektive 250 000 dolarů ročně. Místo současné sazby 35 procent by se na ně vztahovala sazba 39,5 procenta.

Republikáni něco takového dlouho odmítali. Ani nyní není jasné, zda je návrh průchozí ve Sněmovně reprezentantů, kde mají většinu. Konzervativní zákonodárci pravděpodobně budou hlasovat proti, nadějí na prosazení plánu tak je hlasování některých republikánů spolu s demokraty.

Takové rozdělení strany by ale oslabilo pozici šéfa sněmovny Johna Boehnera, který bude svoji funkci obhajovat na začátku ledna na ustavující schůzi Kongresu v novém složení vzešlém z listopadových voleb. I to ukazuje, jak komplikovaná je v USA cesta k odvrácení pádu z takzvaného fiskálního útesu.

Reklama

Výběr článků

Načítám