Hlavní obsah

Obama a McCain se střetli v diskuzi, neshodli se na potratech

Novinky, jky, Novinky, ABC News
LAKE FORREST

Kandidáti na post amerického prezidenta Barack Obama a John McCain se v sobotní diskuzi ostře rozešli v otázce potratů. McCain trval na tom, že lidská práva dítěte začínají jeho početím, zatímco Obama zopakoval podporu legalizovaných potratů. Oba kandidáti se setkali na jednom pódiu po několika měsících.

Článek

Obama a McCain spolu diskutovali jen krátce, přesto se však s posluchači podělili o své názory na morální, domácí ale i zahraniční kauzy dnešní doby. Obama mimo jiné řekl, že by v případě ohrožení života matky schválil i potraty v pozdějších fázích těhotenství. Dodal, že si uvědomuje, že tento jeho názor budou odpůrci potratů považovat za neadekvátní.

Obama prohlásil, že by měla vláda udělat maximum pro prevenci nechtěných početí a pomoc strádajícím matkám, kterým se právě narodilo dítě. McCain vyjádřil své stanovisko proti potratům jednoduše a rychle. Práva člověka dle něj začínají momentem, kdy je oplodněno vajíčko. McCain, který adoptoval dceru z Bangladéše, také volal po zjednodušení systému adopcí.

Kandidáti komentovali aktuální situaci na setkání s pastorem Rickem Warrenem v jeho kostele v Orange County v Kalifornii. Obama řečnil první hodinu, McCain tu druhou, přičemž podotkl, že neslyšel, co Obama lidem říkal, jelikož by mu to mohlo nad ním dát výhodu. Během střídání u Warrena si oba kandidáti potřásli rukama a objali se.

Dle Obamy je hlavní morální chybou USA nedostatečná pomoc hendikepovaným lidem. Poznamenal, že v bibli je také pasáž, ve které stojí, že by měl člověk pomáhat všem. Zdůraznil pak potřebu pomoci těm, které sužuje chudoba či rasismus.

McCain si stojí za tím, že hlavním morálním nedostatkem občanů USA je neschopnost oddat se vyšším zájmům a ne jen těm osobním.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám