Hlavní obsah

Novým americkým velvyslancem v Praze by měl být Schapiro

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek navrhl na funkci nového amerického velvyslance v České republice Andrewa Schapira. Vyplývá to z prohlášení, které v pátek poskytl Bílý dům.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Barack Obama

Článek

Zatím není jasné, kdy se budou konat potvrzovací slyšení v Kongresu a kdy následně Schapiro do Prahy nastoupí.

Podle nedávného vyjádření náměstkyně amerického ministra zahraničí Victorie Nulandové chce americká diplomacie tentokrát zabránit obdobné situaci jako v minulosti, kdy bylo místo amerického ambasadora v Praze před příjezdem Normana Eisena dva roky neobsazené.

Vazby na Obamu i na Prahu

Stejně jako nynější americký velvyslanec v Prazer Eisen má Schapiro kořeny v ČR. Jeho matka pochází z Prahy. Eisen na svém blogu také napsal, že „matka Andyho se narodila v Praze před druhou světovou válkou a podařilo se jí utéci před holokaustem“.

Má též blízko k Obamovi. Byl jeho spolužákem na Harvardově univerzitě, kde koncem 80. let vystudoval práva.

Počátkem 90. let pracoval jako koncipient u slavného soudce amerického Nejvyššího soudu Harryho Blackmunna. Nyní je partnerem v mezinárodní právnické firmě Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan.

Investigativní organizace Středisko pro veřejnou integritu (CPI) uvedla, že Schapiro získal během let spolu se svou manželkou Tamarou Newbergerovou pro Obamovy kampaně na 700 tisíc dolarů (skoro 14 miliónů korun).

Podle CPI Obama nominoval od ledna 2013 na velvyslanecké posty včetně Schapira již 25 lidí, kteří vybírali peníze pro jeho kampaně. Dalších 25 nových amerických velvyslanců bylo od té doby jmenováno též podle politického klíče a 37 nových ambasadorů jsou kariérní diplomaté, uvedlo CPI.

V USA je však běžné, že posty velvyslanců zaujímají lidé, kteří výrazně přispěli na kampaň. V Obamově druhém funkčním období ale politické nominace na velvyslance převyšují nominace kariérních diplomatů.

Reklama

Výběr článků

Načítám