Hlavní obsah

Nová šéfka CIA má pestrou špionážní minulost. Není jí cizí ani mučení zajatců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jedenašedesátiletá Gina Haspelová, kterou v úterý americký prezident Donald Trump jmenoval ředitelkou Ústřední zpravodajské služby (CIA), v roce 2002 vedla tajnou věznici CIA v Thajsku, na které se používaly brutální metody výslechu včetně mučení. Později se podílela i na zničení nahrávek těchto výslechů.

Foto: Reuters

Nová šéfka CIA Gina Haspelová

Článek

V roce 2013 Haspelová stanula v čele nové tajné služby NCS, vlna kritiky nad jejím jmenováním ale způsobila, že NCS vedla pouze dočasně.

V současnosti je Haspelová zástupkyní ředitele CIA, do této funkce ji Trump jmenoval loni 2. února. O týden později však několik členů amerického Senátu prezidenta vyzvalo, aby jmenování Haspelové zvážil vzhledem k její problematické minulosti.

Zpravodajská důstojnice Gina Cheri Haspelová, narozená 1. října 1956, pracuje v CIA od roku 1985.

V roce 2002 byla Haspelová přítomna výslechu Palestince Abú Zubajdá, který byl mučen tak brutálně, že málem zemřel. Stalo se tak na první tajné věznici pro zadržování lidí podezřelých z terorismu v Thajsku, kterou Haspelová vedla. Tam zamířil i v Pákistánu dopadený abú Zubajdá.

Thajská věznice, o níž vláda neměla tušení 

CIA se o jeho výslechy nechtěla „dělit” s armádou či FBI, což hrozilo v případě převozu na kubánské Guantánamo. Zřídila proto věznici v Thajsku, která mohla vzniknout bez pokynů z Bílého domu či vlády.

Zde podle senátní zprávy CIA poprvé použila brutální metody výslechu včetně mučení, simulovaného topení známého jako waterboarding či upírání spánku, s jejichž praktikováním získala souhlas po Zubajdově zadržení. Na podzim téhož roku se tajná služba rozhodla thajskou věznici uzavřít poté, co se informace o ní dostaly na veřejnost.

V letech 2003 až 2005 Haspelová podle listu The New Yorker jako vysoce postavená důstojnice dohlížela na supertajný program CIA, který vystavil množství podezřelých z terorismu dalším brutálním metodám výslechu včetně ukládání do rakví a nuceného lití vody do hrdel.

Nařídila zničení důkazů

Později Haspelová pracovala pro Joseho Rodrigueze, který řídil protiteroristické centrum CIA. Rodriguez ve svých pamětech napsal, že Haspelová v roce 2005 nařídila zničení velkého množství videokazet pořízených při výsleších v thajské věznici.

V únoru 2013 jmenoval tehdejší prezident Barack Obama Haspelovou ředitelkou Národní tajné služby (National Clandestine Service, NCS), což je nová tajná služba, zřízená v roce 2005, která koordinuje americké špionážní aktivity v zahraničí a spadá pod CIA. V čele NCS však Haspelová setrvala jen dočasně do května 2013, kvůli kritice její zásadní účasti v brutálních výslechových metodách v Thajsku.

V prosinci 2014 uvalilo Evropské středisko pro ústavní a lidská práva (ECCHR) žalobu na neidentifikované pracovníky CIA na základě zveřejnění senátní zprávy o brutálních výslechových metodách. Loni v červenci středisko ECCHR vyzvalo německého veřejného generálního prokurátora, aby vydal příkaz k zatčení Haspelové na základě skutečnosti, že dohlížela na mučení podezřelých z terorismu, především v souvislosti s případem Palestince abú Zubajdá.

Haspelová je také nositelkou několika vyznamenání, například Ceny George H. W. Bushe za vynikající práci v oblasti boje proti terorismu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám