Hlavní obsah

Trump odvolal ministra zahraničí Tillersona, nahradí ho šéf CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson ve své funkci končí. Novým šéfem diplomacie bude dosavadní ředitel CIA Mike Pompeo. Na Twitteru o tom informoval prezident Spojených států Donald Trump. CIA bude řídit dosavadní Pompeova náměstkyně Gina Haspelová. Stane se první šéfkou v čele této zpravodajské služby.

Foto: Reuters

Dosavadní americký ministr zahraniční Rex Tillerson (vlevo) a stávající ředitel CIA Mike Pompeo

Článek

„Mike Pompeo, ředitel CIA, bude naším novým ministrem zahraničí. Odvede fantastickou práci,“ uvedl Trump a poděkoval Tillersonovi za jeho služby.

Podle CNN se šéf Bílého domu nechal slyšet, že s Rexem Tillersonem vycházel, ale neshodl se s ním na některých klíčových tématech, například v otázce mezinárodní dohody o íránském jaderném programu.

Agentura AP ale s odvoláním na nejmenovaného poradce dosavadního ministra zahraničí uvedla, že Trump Tillersonovi důvod jeho odvolání nesdělil.

Americká média už dříve spekulovala o tom, že by mohl Trump Tillersona odvolat. Vypichovala při tom rozpory ve vyjádřením obou politiků. Jinak vyznívaly například jejich komentáře ke krizi na korejském poloostrově.

Tillerson předá úřad ministra zahraničí svému náměstkovi Sullivanovi ještě v úterý. Formálně skončí v úřadě k 31. březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám