Hlavní obsah

Nikaragujci volí prezidenta, režim vyřadil ze hry vážnější soupeře Ortegy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Managua

Za pouhý kompars nikaragujského prezidenta Daniela Ortegy někteří pozorovatelé označují pět kandidátů pro nedělní volby hlavy této středoamerické země. Známější lídry opozice totiž Ortegův režim vyřadil z volebního klání tím, že je obvinil z různých trestných činů, včetně rozvracení republiky. Několik možných volebních soupeřů nikaragujského prezidenta, který vládne zemi už 14 let, skončilo za mřížemi či v domácím vězení.

Foto: /EFE/Mario Lopez, ČTK

Nikaragujský prezident Daniel Ortega

Článek

Největší šance Ortegu porazit měla podle průzkumů Cristiana Chamorrová, která tak mohla zopakovat úspěch své matky Violety Barriosové Chamorrové, jež nad Ortegou zvítězila ve volbách v roce 1990. Cristianu Chamorrovou ale v září prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz v souvislosti s činností nadace pojmenované po exprezidentce, kromě Cristiany Chamorrové obžalovala i její dva bratry.

Za mřížemi či v domácím vězení skončili letos i další možní kandidáti a opoziční aktivisté, a to na základě několika zákonů, které Ortegova strana Sandinovská fronta národního osvobození (FSLN) přijala od konce loňského roku. FSLN má v parlamentu, jehož nové složení také vzejde z nedělních voleb, 71 poslanců z celkových 92.

V Nikaragui zadrželi během týdne už třetího opozičního kandidáta na prezidenta

Amerika

K téměř jistému vítězství Ortegy v nedělních volbách pomůže eliminace soupeřů na základě zákona „na ochranu práva lidu na nezávislost, svrchovanost a sebeurčení země“ či letošní volební reforma, která mimo jiné zakazuje kandidatury osob, jež podporují mezinárodní sankce vůči současné vládě. Ty přijaly USA či EU vůči představitelům Ortegova režimu kvůli porušování lidských práv.

Represe zintenzivnil před volbami Ortegův režim i vůči novinářům, kteří nepíší v souladu s jeho propagandou. „Musím si dávat pozor na každé slovo, které napíšu,“ citoval deník El País Álvara Navarra, šéfa serveru Artículo 66. Nikaragujským novinářům hrozí trest vězení jeden rok až osm let podle zákona o kyberzločinu, pokud je režim obviní ze šíření „falešné zprávy“. Mohou být také stejně jako disidenti obviněni z narušení svrchovanosti země či podpory zahraničního vměšování.

Nikaragua zrušila reformu, která vyvolala násilné protesty

Zahraniční

Ortegův režim vede proti opozici také dezinformační kampaň prostřednictvím sítě účtů na sociálních sítích, kterou podle některých zdrojů zahájil po protivládních protestech z roku 2018. Ty vypukly původně jako manifestace proti vládní důchodové reformě, posléze přerostly v masové protesty za odstoupení prezidenta Ortegy. Při jejich potlačování zemřelo přes 300 lidí, podle některých zdrojů až pět set.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám