Hlavní obsah

V Nikaragui zadrželi během týdne už třetího opozičního kandidáta na prezidenta

Managua

Nikaragujská policie zatkla během jednoho týdne už třetího možného opozičního kandidáta do listopadových prezidentských voleb, který by se mohl postavit současné hlavě státu Danielu Ortegovi, uvedla agentura AP.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Graffiti, na kterém je vyobrazen prezident Daniel Ortega

Článek

Policie podle ní kandidáta Félixe Maradiagu vyšetřuje kvůli zločinům, které „poškozují zájmy národa”. Mluvčí seskupení, za nějž by chtěl opoziční politik kandidovat, v úterý uvedl, že policie Maradiagu při zadržení zbila.

Ještě před svým zatčením však novinářům řekl, že ho policie vyslýchala čtyři hodiny v souvislosti s jeho vedením nevládní organizace zaměřené na ekonomický výzkum. Také zjišťovala, zda je napojen na pašeráky drog a zda během svých cest do Spojených států požadoval sankce pro Nikaraguu.

Maradiaga vyšetřovatelům odpověděl, že postihy nežádal pro lidi, ale pro vládní činitele, kteří se dopustili zločinů proti lidskosti.

V Nikaragui obhájil Daniel Ortega prezidentské křeslo

Amerika

Letošní volební reforma v Nikaragui, kterou už kritizoval předseda Organizace amerických států (OAS) Luis Almagro, navíc omezuje účast mezinárodních pozorovatelů a zakazuje kandidovat lidem, kteří podporují mezinárodní sankce vůči Ortegově vládě. Ty byly přijaty kvůli porušování lidských práv.

Další zadržení kandidáti

Minulý týden soud nařídil domácí vězení opoziční političce a novinářce Cristianě Chamorrové a podle agentury AFP ji předběžným opatřením zbavil možnosti ucházet se o veřejný úřad.

Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Chamorrová je vyšetřována kvůli podezření z praní špinavých peněz. Politička obvinění označuje za vykonstruovaná a za snahu autoritářského režimu vyřadit ji z listopadových voleb.

Sandinistická Nikaragua potlačuje sociální bouře, deset mrtvých

Amerika

V sobotu policie zadržela někdejšího velvyslance ve Spojených státech Artura Cruze Sequeiru na základě kontroverzního zákona o vlastizradě, který byl schválen loni v prosinci. V pondělí soud Cruzovi nařídil tříměsíční vazbu, podotkla AP.

Minulý měsíc ústřední volební komise zablokovala kandidaturu dvěma opozičním stranám.

Partyzán a diktátor Ortega

Podle představitelky amerického ministerstva zahraničí Julie Chungové ukazuje zadržení opozičních politiků nade vši pochybnost, že je Ortega diktátorem. Již dříve Chungová varovala, že Nikaragua se čím dál více vzdaluje demokratickým standardům.

Bývalý partyzánský vůdce sandinistů Ortega vládne ve středoamerické zemi posledních 14 let. Už v letech 1985 až 1990 byl prezidentem poté, co sandinisté svrhli v roce 1979 diktátorský režim rodiny Somozů.

Ve volbách 7. listopadu se bude ucházet o čtvrtý mandát. Ortega, jehož manželka Rosario Murillová je už čtyři roky viceprezidentkou země, se podle opozice drží u moci díky manipulaci voleb a represím vůči oponentům.

Reklama

Výběr článků

Načítám