Hlavní obsah

Už žádný zápach a krysy. New York končí s pytli odpadků na chodnících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zvykem ponechávat pytle s odpadky na chodnících je v New Yorku konec, alespoň pro místních zhruba 200 000 podniků. Počínaje pátkem začaly všechny používat popelnice. Vedení nejlidnatějšího města Spojených států tímto opatřením bojuje proti zápachu v ulicích i proti krysám.

Foto: Profimedia.cz

Plastové pytle se zbytky jídla u jedné z provozoven rychlého občerstvení v New Yorku.

Článek

Starosta Eric Adams a jeho tým chtějí skoncovat s „non-stopy pro krysy“, které podle nich pytle s odpadky čekající na odvoz na chodnících vytvářely. Už loni v srpnu začalo město vyžadovat po obchodech s potravinami či podnicích v pohostinství, aby odpad ukládaly do kontejnerů s pevným víkem. Toto opatření podle úřadů pokrylo větší část odpadků přitahujících krysy.

Nařízení se podle deníku The New York Times v září rozšířilo na další podniky a 1. března se vztahuje na všechny ve městě. Úřady uvádějí, že opatření nyní bude pokrývat asi polovinu ze zhruba 20 milionů kilogramů odpadu, který se v tomto mnohamilionovém městě každý den vysbírá.

Foto: Profimedia.cz

Odpadkové zátiší u zadního vchodu do jedné z restaurací na newyorském Manhattanu

Podniky, kterých se dosud povinné používání popelnic netýkalo, budou v následujícím měsíci při porušení pravidla dostávat jen varování. Pak nastoupí plošné pokuty, které se při opakovaném porušování mohou vyšplhat až na 200 dolarů (skoro 5000 Kč).

Město zároveň provádí změny ve sběru odpadu z obytných budov, který se provádí odděleně. Na podzim chce i na část z nich rozšířit působnost opatření platného pro podniky.

Policisté v Berlíně pomohli mývalům z popelnice. S plnými břichy se neuměli dostat ven

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám