Hlavní obsah

Nevolte Bidena za prezidenta, vyzývají američtí muslimové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Muslimští lídři v klíčových federálních státech USA se spojili k výzvě, aby členové jejich komunit v prezidentských volbách 2024 nepodpořili současného vládce Bílého domu. Důvodem je podle nich Bidenova jednostranná podpora Izraele v probíhajícím konfliktu na Blízkém Východě.

Foto: Bonnie Cash, Reuters

Americký prezident Joe Biden bude podle všeho příští rok usilovat o další mandát.

Článek

Odpor amerických muslimů proti úřadujícímu prezidentovi zastřešuje kampaň #AbandonBiden 2024 (v překladu „Opusťme Bidena v roce 2024“).

Vůdci amerických muslimských komunit se sešli v sobotu na konferenci pod tímto sloganem a jejich výsledný apel zní jasně: muslimové žijící v USA by v prezidentských volbách plánovaných na 5. listopadu 2024 neměli hlasovat pro současnou hlavu státu, demokrata Joea Bidena.

Důvodem je Bidenova neochota jasně vyzvat k trvalému příměří v Pásmu Gazy a – podle názoru muslimských vůdců – Bidenova lhostejnost k utrpení palestinských civilistů. „Krev palestinských dětí znamenala překročení červené čáry,“ uvádí se v prohlášení.

Přestávky v bojích v Pásmu Gazy jsou podle Bidena krokem správným směrem

Blízký a Střední východ

O záležitosti informoval server Axios. Slovo lídrů má v muslimských komunitách tradičně velký vliv.

Jde o klíčové „swing states“

Muslimská populace v USA, čítající asi 3,5 milionu osob, tvoří sice jen něco přes jedno procento obyvatel, i tak ale může představovat výzva vůdců pro Bidena nemalý problém.

Nejde jen o to, že podle průzkumů se jeho podpora mezi americkými muslimy nevídaně propadla – z nadpoloviční většiny v roce 2020 na pouhých 17 procent v současnosti, jak informovala agentura Reuters, ale i o absolutní čísla.

V tzv. swing states, tedy v těch federálních státech USA, kde se prezidentská volba zpravidla rozhoduje, totiž výsledek bývá velmi těsný. Například v lidnatém Michiganu, kde je k dispozici 16 volitelů z celkem 538, vyhrál v roce 2020 Joe Biden nad Donaldem Trumpem o 150 000 hlasů. To je méně, než činí počet muslimských voličů v tomto státě.

V Arizoně (11 volitelů) zase Biden zvítězil jen o 10 000 hlasů, přičemž muslimských voličů je v tomto jižním státě šestkrát víc.

Američtí muslimští vůdci v prohlášení uvedli, že jejich distancování se od Joea Bidena zároveň neznamená podporu pro Donalda Trumpa, který se v příští prezidentské volbě nejpravděpodobněji stane Bidenovým vyzyvatelem. Muslimové v USA prý předpokládají, že by se Trump vůči nim nechoval „ani o trochu lépe“ než Biden.

Neveselé Bidenovy 81. narozeniny. V průzkumech ho poráží Trump

Amerika

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám