Hlavní obsah

Neveselé Bidenovy 81. narozeniny. V průzkumech ho poráží Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádnou velkou narozeninovou oslavu neplánuje americký prezident Joe Biden, který v pondělí dovršil 81 let. Rodina mu popřeje v ústraní na ostrově Nantucket ve státě Massachusetts, zatímco Bílý dům se snaží o prezidentově věku mluvit co nejméně.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Lidé z prezidentova okolí přitom v amerických médiích přiznávají, že během kampaně za jeho znovuzvolení řeší i to, jak maskovat Bidenovu nejistou chůzi.

Téměř ve všech aktuálních průzkumech nejstaršího prezidenta v historii USA navíc poráží republikán Donald Trump. Prezidentské volby se v USA budou konat příští rok v listopadu.

Na otázku týkající se Bidenových narozenin nechtěla listu The New York Times (NYT) mluvčí Bílého domu přímo odpovědět, místo toho reagovala výčtem prezidentových úspěchů.

Demokraté vítězí v USA ve volebním úterý na všech frontách, prezidentské klání jim ale dělá starost

Amerika

Mezi demokraty však podle deníku panují ohledně prezidentovy fyzické kondice obavy.

Strategie „bublinkové fólie“

„Někteří tvrdí, že potřebuje být ještě více chráněn, že je třeba mu dopřát více času na odpočinek a neposílat ho na tolik vyčerpávajících mezinárodních cest,“ napsal NYT.

„Někteří tomu s nadsázkou říkají strategie ‚bublinkové fólie‘ – jako by bylo možné jej na příštích 12 měsíců zabalit do bublinkové fólie, aby se zajistilo, že nezakopne a nespadne,“ dodal list.

Vyjádření v podobném duchu v poslední době přinesla i další americká média.

„Bidenova chůze ztuhla po zlomeninách chodidel, které utrpěl při hrátkách se svým psem na konci roku 2020. Lidé blízcí prezidentovi diskutovali o tom, aby před kamerou chodil na kratší vzdálenosti,“ napsal například v neděli web Politico s odvoláním na zdroje z Bílého domu.

„Občas také navrhovali výměnu formálních bot za pohodlnější – jednak proto, aby jeho krok vypadal méně ztuhle, ale také proto, aby se snížilo riziko pádů,“ dodal web.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Republikánský sok působí na voliče mladistvěji

Jedna z mála věcí, na nichž se shodnou voliči demokratů a republikánů, je přitom to, že američtí politici jsou příliš staří.

Zavedení maximálního věkového limitu pro vrcholné činitele už loni v průzkumu stanice CBS News podpořilo přes 70 procent příznivců obou partají.

Ačkoliv Trump je o pouhé čtyři roky mladší než Biden, rozdíl v jejich vnímání americkou veřejností je enormní.

V nedávném průzkumu deníku The New York Times a Siena College v klíčových amerických „lavírujících“ státech 71 procent dotázaných uvedlo, že Biden je „příliš starý“ na to, aby byl prezidentem, včetně 54 procent jeho vlastních příznivců. Naproti tomu o Trumpovi si to myslelo jen 39 procent dotázaných.

Celonárodně má nyní Trump náskok zhruba 1,6 procenta, ukazuje průměr velkých listopadových průzkumů monitorovaný webem RealClearPolitics.

Důležitá je přitom rostoucí tendence – takhle dobrá čísla neměl Trump od letošního května. Demokraté se nemohou chlácholit ani tím, že prezidentské volby v USA nerozhoduje celonárodní výsledek.

Zmíněná říjnová sondáž ukázala, že v pěti z šesti tzv. swing states (které jsou zpravidla pro celkový výsledek prezidentské volby rozhodující) by Biden s Trumpem prohrál, v některých z nich výrazně.

A to vše navzdory tomu, že republikánský exprezident si sebou nese značnou zátěž. Žalobci jej viní mimo jiné z pokusu zmanipulovat volby či neoprávněné přechovávání tajných dokumentů, přičemž celkový výčet jeho právních bitev je mnohem delší.

Demokraty štěpí postoj ke Gaze

K aktuálnímu propadu Bidenových preferencí podle zjištění CBS News přispěla i válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás.

Demokraté jsou v této otázce rozdělenější než republikáni a řada z nich vyčítá Bidenovi příliš velkou podporu Izraele – zhruba 51 procent demokratických voličů má podle průzkumu za to, že Izrael zašel ve své odvetě v Pásmu Gazy příliš daleko.

Zatím nicméně nic nenasvědčuje tomu, že by Biden – stejně jako Trump – měl ve své straně vážného konkurenta, pokud jde o prezidentskou nominaci. Zdá se tedy, že o opakování volebního duelu z roku 2020 je už nyní rozhodnuto.

Nejen Biden. Trumpovy stále častější přeřeky mohou být pro prezidentskou kampaň problém

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám