Hlavní obsah

Nepředbíhejte, kritizují mladou poslankyni. Nechala se přednostně naočkovat

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jednatřicetiletá americká poslankyně Alexandria Ocasio-Cortezová (která vystupuje pod zkratkou AOC) využila výjimky pro zákonodárce a nechala se přednostně naočkovat proti koronaviru. Její krok však vyvolal smíšené reakce. Podle kritiků z řad demokratů i republikánů by měli vakcínu nejprve dostat starší lidé a zdravotníci.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Alexandria Ocasio-Cortezová

Článek

Demokratická poslankyně celý proces očkování živě vysílala na Instagramu, kde ji sleduje něco přes 8 milionů uživatelů. „Nikdy bych po vás nežádala nic, co bych sama nebyla ochotná udělat,“  vysvětlila své důvody, proč se nechala naočkovat v „první skupině”.

Ve videu ukazuje i vyplňování dotazníku a odpovídá na otázky od diváků včetně té ohledně vedlejších příznaků. „Trochu mě bolí svaly v ruce, ale to je normální po jakékoli injekci. Taky jsem unavená, ale už je to dlouho, co jsem měla dovolenou,“ popisuje.

Američtí zákonodárci mají od vlády možnost obdržet vakcínu přednostně. Toho využili mimo jiné republikánští senátoři Marco Rubio (49 let) a Lindsey Graham (65 let). Kritiku ale vzhledem ke svému věku sklidila hlavně Cortezová.

Na řadě jsou senioři a zdravotníci

Jako jedna z prvních se do své kamarádky pustila demokratická poslankyně Ilhan Omarová. „Nejsme důležitější než zdravotníci v první linii, učitelé a další, kteří musí denně přinášet oběti,“ napsala. Sama se zatím očkovat nenechá.

Ke kritice se také přidal republikánský senátor Rand Paul. „Pro mě – jakožto člověka, který virus prodělal a má imunitu – je nevhodné přeskočit starší občany a zdravotníky. To stejné platí pro AOC a všechny ostatní mladé a zdravé lidi. Ti by měli přijít na řadu až jako poslední, ne první,“ napsal na Twitteru.

Ocasio-Cortezová si ale za svým rozhodnutím stojí. Podle ní by bylo pokrytecké, kdyby nabádala veřejnost k očkování a sama vakcínu odmítla. Zkritizovala také republikány za to, že „podkopávají důvěru ve vědu a roušky”.

Biden už naočkovaný je, Trump ne

Odpovědnost za očkovací proces nesou jednotlivé státy, které mají také povinnost připravit plán na proočkování populace. Většina z nich se rozhodla upřednostnit rizikové skupiny, jako jsou senioři žijící v pečovatelských centrech a zdravotníci v první linii.

Biden se nechal očkovat proti koronaviru

Zahraniční

Hlavní epidemiolog americké vlády Anthony Fauci vyzval politické představitele jako prezidenta Donalda Trumpa a zvoleného prezidenta Joea Bidena, aby se nechali naočkovat co nejdřív a veřejně.

Biden tak již učinil, stejně jako viceprezident USA Mike Pence a sám Fauci. Odcházející šéf Bílého domu zatím nikoliv.

Anketa

Měli by čeští poslanci a senátoři dostat vakcínu přednostně?
Ano
16,5 %
Ne
68 %
Je mi to jedno
15,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3644 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám