Hlavní obsah

Nejmodernější americké strategické bombardéry nemohou létat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Všech dvacet strategických bombardérů B-2 Spirit, nejmodernějších strojů ve výzbroji amerického letectva, bylo na neurčitou dobu uzemněno po poruše jednoho z nich. V pondělí to uvedl server AirForce Times.

Foto: Northrop Grumman

Bombardér B-2 Spirit

Článek

Jeden B-2 Spirit byl 10. prosince poškozen, když musel nouzově přistát kvůli neupřesněné poruše. Na ranveji letiště Whiteman museli zasahovat hasiči, kteří uhasili plameny šlehající ze stroje.

Probíhá vyšetřování příčiny mimořádné události, které ještě nebylo uzavřeno. „Každý incident je unikátní a my aktuálně zjišťujeme, co bylo špatně a jak můžeme omezit rizika v budoucnosti,“ řekla mluvčí 509. bombardovacího křídla Beth Del Vecchiová. Dodala, že po vyšetření příčin nouzového přistání se provoz letadel obnoví.

Uzemnění flotily 20 bombardérů, které jsou kategorie stealth, tedy obtížně detekovatelné radary, naznačuje, že šlo o závadu, a ne o chybu pilotů. Air AND Space Force Magazine upozorňuje, že stroje z devadesátých let, kdy jeden vyšel na 1,2 miliardy dolarů, mají problémy, že jsou k dispozici jen polovinu času, po kterou by byly potřeba.

Americké letectvo ztratilo dosud jediný B-2 Spirit při havárii při startu na Guamu. Poruchy a nehody byly vzácné, jeden byl poškozen v roce 2015 a další vážně v roce 2010 při požáru - jeho oprava stála deset milionů dolarů.

I když jsou B-2 nejmodernějšími stroji ve výzbroji amerického letectva, budou jako první nahrazeny novými bombardéry B-21 Raider, protože jejich sofistikovaná elektronika zastarává a složitě by se modernizovala.

Nový americký bombardér B-21 bude nosit dnes neexistující zbraně

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám