Hlavní obsah

Muž zastřelený u výslechu se přiznal k vraždám v Bostonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orlando

Ibragim Todašev, zastřelený ve středu agenty amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v souvislosti s vyšetřováním bombového útoku na maraton v Bostonu, se údajně přiznal k jiným vraždám. Jeho otec ale podle agentury AP dostal informaci, že na něj byl vyvíjen nátlak, aby se přiznal, ačkoli byl nevinný.

Foto: Phelan Ebenhack, Reuters

FBI prohledává Todaševův byt

Článek

Podle zpravodajství BBC se Todašev, který byl zatčen kvůli napadení, přiznal k trojnásobné vraždě v Bostonu ze září 2011. Do zločinu byl údajně zapleten i hlavní podezřelý z pozdějšího bostonského atentátu Tamerlan Carnajev, který byl v dubnu při přestřelce s policií zabit.

V roce 2011 byli zavražděni v Bostonu tři muži, které policie objevila s proříznutými hrdly. Kolem jejich těl byla rozeseta marihuana.

Agenti FBI sedmadvacetiletého Todaševa zastřelili během jeho výslechu, když se chystal podepsat doznání. Místo toho je ale fyzicky napadl a vytáhl na ně nůž, uvedla televize ABC. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Ibragim Todašev

Todaševův otec Abdul-Baki agentuře AP v telefonickém rozhovoru řekl, že mu zprávu o smrti Ibragima zavolal synův přítel, jenž byl agenty FBI rovněž vyslýchán. Přítel uvedl, že on i Ibragim byli nuceni, aby se k vraždám přiznali, ačkoli byli nevinní. Abdul-Baki dodal, že se obává, že by na jeho syna, když je teď mrtvý, mohla FBI hodit jakýkoli zločin.

"Kvůli obavám z absence zákonů v Čečensku jsem ho poslal do USA, protože se tehdy zdály jako nejbezpečnější země. (...) Ukázalo se, že jsem ho poslal na smrt," dodal zdrcený otec.

Vyšetřovatelé se od dubnového útoku na bostonský maraton zaměřili na členy čečenské komunity v USA, k níž náležel Tamerlan Carnajev i jeho bratr Džochar. Bratři Carnajevové mají podle policie na svědomí bombový útok v Bostonu, při němž zemřeli tři lidé a více než 260 utrpělo zranění. Todašev znal Tamerlana Carnajeva z tréninků a zápasů boxu, přestěhoval se ale z Bostonu na Floridu, kde byl zdržen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám