Hlavní obsah

Mladá Kanaďanka žaluje lékaře reprodukční kliniky, její matku zřejmě oplodnil sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Šestadvacetiletá Rebecca Dixonová z kanadské Ottawy podala společně se svými rodiči žalobu na prominentního lékaře specializujícího se na asistovanou reprodukci. Učinili tak po šokujícím zjištění, že Dixonová je s největší pravděpodobností biologickou dcerou lékaře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prominentní kanadský lékař čelí obvinění, že oplodňoval pacientky vlastním spermatemVideo: Reuters

 
Článek

Na kliniku pomáhající párům s početím přišla matka Dixonové na konci osmdesátých let. Tehdy byl doktor Norman Barwin vedoucím lékařem na klinice Broadview pro léčbu plodnosti. Ačkoliv měl použít k oplodnění manželovy spermie, zřejmě jí aplikoval vlastní semeno, a to bez vědomí a souhlasu pacientky.

DNA testy neprokázaly mezi Dixonovou a otcem, který ji vychoval, žádnou shodu. Naopak, on-line test původu prokázal biologické souvislosti s lékařem, jenž léčil matku Dixonové, uvedla stanice CBC.

Rebecca Dixonová s rodiči

Sourozenců může být i víc

„Test ukázal, že jsem z 60 % aškenázská Židovka. Víme, že doktor Barwin je Žid a také že je prominentním členem místní židovské obce,“ řekla mladá žena, která rovněž díky testům zjistila, že má nevlastní sestru, jejíž rodiče také byli Barwinovými pacienty.

V současné době chce Dixonová a její právníci po lékaři vzorek DNA, který by příbuzenský vztah potvrdil. Apeluje také na další pacienty kliniky, aby si prověřili svůj původ.

Ačkoliv Dixonová dosud žila v klamu, prohlásila, že s lékařem, který je pravděpodobně jejím biologickým otcem, nehodlá navazovat vztah.

V Americe nejde o první případ

Podobný případ vyvolal v nedávné době pozornost v sousedních USA. Ve státě Indiana stanul v září před soudem sedmasedmdesátiletý lékař, který měl taktéž, dokonce až v 50 případech, pacientkám aplikovat své semeno namísto spermatu od dárce.

Konkrétně měl specialista na reprodukční endokrinologii Donald Cline ženám slibovat, že použije sperma studentů. Namísto toho používal vlastní semeno, a to až do roku 2009, kdy oslavil 70. narozeniny a odešel do důchodu. Nejméně v osmi případech se po zákroku narodilo dítě.

Lékař se k činu přiznal, vinu ale necítí. Před soudem řekl, že vše dělal v dobré víře. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám