Hlavní obsah

Mexičan vyhoštěný z USA spáchal na hranici sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mexičan, který měl být potřetí vyhoštěn ze Spojených států, spáchal na hranici sebevraždu. Čtyřiačtyřicetiletý Guadalupe Olivas Valencia skočil z mostu jen pár metrů od hlavního hraničního přechodu El Chaparral mezi San Diegem a Tijuanou. Našli ho, jak leží v bezvědomí vedle plastového pytle se svými věcmi. Zemřel krátce po převozu do nemocnice, uvedla místní média.

Foto: Profimedia.cz

Přechod El Chaparral na mexiko-americké hranici

Článek

Událost se stala ve středu ráno místního času. Valencia byl podle svědků značně rozrušený a křičel, že v Mexiku žít nechce. Z mostu skočil zhruba jen půl hodiny poté, co se dozvěděl rozhodnutí o svém vyhoštění. Zemřel na následky poranění hlavy a selhání srdce, uvedla Televisa News.

Server BBC upozornil, že Valencia pocházela ze státu Sinaloa, který je nejvíce postižený násilím drogových gangů a domovem stejnojmenného kartelu, který donedávna vedl Joaguín Guzmán přezdívaný Prcek. Ten je nyní ve vězení v USA.

Zpráva o smrti vyhoštěného se objevila v čas, kdy agentura AP informovala o pravidlech pro důslednější vyhošťování ilegálních přistěhovalců ze Spojených států.

Ministr národní bezpečnosti John Kelly vydal nařízení umožňující rychlejší a plošnější vyhošťování. Kelly z pověření prezidenta Donalda Trumpa například posílil pravomoci policie, omezil práva dětí přistěhovalců v případě, že je dítě s rodinou anebo má v USA opatrovníka, schválil vracení občanů jiných zemí do Mexika a vyzval k častějšímu trestnímu stíhání v případě nezákonného překročení hranice.

V USA žije odhadem 11 miliónů ilegálních přistěhovalců a mnoho z nich je z Mexika.

Reklama

Výběr článků

Načítám