Hlavní obsah

McCainovi poradci končí kvůli lobbingu pro barmskou juntu

Novinky, CNN, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Dva poradci republikánského kandidáta na úřad příštího amerického prezidenta Johna McCaina složili funkce. Byli totiž napojeni na lobbistickou firmu, která reprezentovala barmskou vládní juntu.

Článek

Douglas Goodyear a Doug Davenport pracovali pro společnost DCI. Ta podle sobotního vydaní magazínu Newsweek dostala v minulosti od barmské vojenské vlády přes 300 tisíc dolarů (zhruba pět miliónů korun) na vylepšení své pověsti ve Spojených státech. Davenport dokonce projekt v roce 2002 vedl.

"Odstupuji, abych se nestal přítěží kampaně Johna McCaina. Nadále ho ale silně podporuji na úřad prezidenta,“ řekl Goodyear.

Internetové stránky arizonského senátora McCaina barmský režim odsuzují a aktivity McCainových poradců mohou jeho cestu do Bílého domu nepříjemně zkomplikovat.

Dlouhodobá kritika barmské junty ze strany mezinárodního společenství v posledních zesílila v souvislosti s tím, jak svévolně nakládá se zahraniční pomocí obětem cyklónu Nargis, který postihl na 1,5 miliónu lidí, přičemž jich nejméně 28 500 zabil.

Ačkoliv se McCain v rámci kampaně staví do role bojovníka proti korupci a střetu zájmů, není to poprvé, co byl ve spojení s lobbisty. Jeho senátorskou kariéru navíc už počátkem 80. let poznamenala aféra okolo získávání finančních příspěvků, tzv. Keating Five. McCain nakonec ze skandálu vyvázl jen s pokáráním etické komise Senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám