Hlavní obsah

McCain váhá, zda se zúčastní ohlášené televizní debaty s Obamou

– WASHINGTON

Republikánský kandidát na prezidenta John McCain se dosud nerozhodl, zda se zúčastní páteční televizní debaty se svým protivníkem, demokratem Barackem Obamou. Obama ohlásil, že je připraven. Debata se má konat na univerzitě v Mississippi.

Článek

McCain se zatím nerozhodl, zůstává zatím ve Washingtonu, aby pomohl vyřešit krizi finančního systému ve Spojených státech, řekla jeho mluvčí Kimmie Lipscombová. "Chápu, jak významná to je debata... Ale na první místo musím dát zemi," řekl McCain.

Svou účast podmiňuje tím, že se Kongres shodne na plánu pomoci finančnímu sektoru, jehož podstatou je vytvoření 700milardového fondu, který by odkupoval špatné hypotéky. Po mírném optimismu, kdy zástupci bankovních výborů obou komor Kongresu oznámili, že se Kongres shodl na podstatě plánu, přišla studená sprcha na schůzce nejvyšších představitelů Kongresu s prezidentem Bushem a oběma kandidáty na prezidenta. Předseda republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů John Boehner plán odmítl. Podle Obamy však ke krachu plánu přispěl i McCain.

Obama je připraven se debaty zúčastnit. „Největší prioritou samozřejmě je dosažení této dohody. Já se ale také domnívám, že je důležité popsat americkému lidi, kam chce příští prezident vést zemi, a jak se vypořádá s krizí,“ řekl agentuře AP.

Barack Obama foto: ČTK/AP

Podle Obamy musí prezident zvládat více úkolů naráz

Obama kritizoval McCainův postoj. Poznamenal, že i on se plně zapojuje do jednání o finanční krizi, a přesto by stihl i debatu: "Myslím si, že je zcela dobře možné dělat současně více věcí, patří to k vlastnostem, které se požadují od toho, kdo se chce stát prezidentem Spojených států."  

McCain tento týden oznámil, že kvůli finanční krizi načas přeruší kampaň. Ve středu McCain vyzval k odložení televizní debaty kvůli nutnosti řešit krizi na americkém finančním trhu. Obama výzvu opakovaně odmítl, v noci ale nabídl, že místo plánované diskuse k zahraniční politice by mohla být jejím tématem ekonomika.

Zatímco po konfliktu v Gruzii a poté, co si vybral viceprezidentku, McCain v průzkumech nad Obamou vedl, nyní na něj ztrácí.

V Mississippi zatím pokračují přípravy na debatu. Guvernér Haley Barbour dokonce řekl: „Bude to velká debata.“

Debata má začít v přímém televizním přenosu většiny amerických stanic ve 21:00 místního času (sobota 03:00 SELČ) a má trvat 90 minut.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám