Hlavní obsah

McCain popírá dávný poměr s lobbistkou

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Republikánský senátor John McCain (71), jenž má prezidentskou nominaci na dosah, měl při kampani do Bílého domu před osmi lety milostný vztah s lobbistkou a jednal v zájmu jejích klientů. Případ nyní připomněl list The New York Times (NYT). Starý případ vrhá stín na senátorovu důvěryhodnost.

Foto: Reuters

John McCain odpovídá novinářům na dotazy o svém údajném poměru.

Článek

„Není to pravda. Je to špinavá kampaň,“ ohradil se ve čtvrtek McCain v Ohiu s manželkou Cindy po boku. „Nikdy jsem se nedopustil ničeho, co by pošlapalo veřejnou důvěru, ani jsem nepřijal rozhodnutí, které by kohokoli zvýhodňovalo,“ dodal.

Trpělivost a krotký tón, jímž odpovídal na dotazy reportérů, svědčily o vážnosti situace. McCain měl totiž problémy se střetem zájmů už počátkem 80. let na samém prahu své politické kariéry, kdy se ještě jako poslanec Sněmovny zapletl do vlivu arizonského magnáta Charlese Keatinga a jeho investic.

John McCain se svou ženou Cindy odpovídá novinářům na dotazy o svém údajném poměru.foto: Reuters

Ve čtvrtek se McCain bránil tím, že NYT o celé záležitosti už psal před osmi lety a že všechny jeho zdroje jsou anonymní. Podle deníku se v roce 1999 začala v jeho přítomnosti stále častěji objevovat Vicki Isemanová (40), lobbistka telekomunikačních společností.

Předsedal vlivnému výboru

Senátor tehdy předsedal vlivnému výboru pro obchod a chystal se na prezidentské primárky. Cestoval prý s Isemanovou v letadle jedné ze společností a objevovali se společně na podnicích s finančními sponzory.

Lobbistka Vicki Isemanová na snímku z osmdesátých let.foto: Reuters

To zalarmovalo McCainovy poradce, kteří měli podezření, že jde i o milostný vztah a zejména poté, co se začaly objevovat články, že senátor písemně intervenuje u úřadů ve prospěch klientů Isemanové

Dva z poradců mu otevřeně řekli, že ohrožuje svou kampaň a kariéru a McCain svou chybu údajně uznal. NYT napsal, že senátor, jenž na jedné straně brojí proti vlivu lobbistů a konfliktu zájmů, k nim sám často tíhne.

Odmítal proto létat z Washingtonu přímou linkou do domovského Phoenixu v Arizoně, protože její zřízení sám prosazoval. Na druhé straně nejednou cestoval letadly tiskových magnátů Ruperta Murdocha nebo Michaela Bloomberga, nyní newyorského starosty. Lobbisty prý McCain najal i do své nynější kampaně a jeden z nich mu teď řídí i jeho senátorskou kancelář.

Obama vyhrál mezi Američany v cizině

Demokrat Barack Obama opentlil svůj nástup proti oponentce Hillary Clintonové dalším úspěchem. Vyhrál primární volby i mezi Američany žijícími v zahraničí a to velkým rozdílem 65 ku 32 procentům. Oznámila to CNN.

Občané USA v cizině budou na srpnovém nominačním sjezdu demokratů v Denveru zastoupeni 22 delegáty, kteří však budou disponovat celkem 11 hlasy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám