Hlavní obsah

Lidská chyba znehodnotila milióny vakcín Johnson & Johnson

Alex Švamberk, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Asi patnáct milionů dávek vakcíny od firmy Johnson & Johnson neodpovídá požadovaným standardům, uvedl list The New York Times. Při výrobě v továrně Emergent BioSolutions došlo k lidské chybě. Výrobce přiznal znehodnocení jedné šarže, aniž uvedl, kolik vakcín to je. Nikdo nebyl ohrožen, protože očkovací látka ještě nebyla naplněna do ampulí, ale není jasné, jak se to projeví na dodávkách této vakcíny.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Balení vakcíny od firmy Johnson & Johnson

Článek

Firma Johnson & Johnson ve středu přiznala, že jedna šarže látky používané při výrobě vakcíny „nesplnila požadavky na standard kvality“. Kolika dávek se to týká, neuvedla. Firma Emergent se problému nevyjádřila.

„Tato dávka nebyla ještě tak daleko, aby se dostala do závěrečné fáze výroby a k plnění (do ampulí),“ dodal Johnson & Johnson. Jde o složku vyráběnou v továrně v Emergent BioSolutions v Baltimoru. Látka v ní ještě nebyla schválená k použití americkým Úřadem pro potraviny a léky.

Dosud podané dávky pocházejí z továrny v Nizozemsku.

Zatím není jasné, jak se chyba projeví na dodávkách vakcín pro USA, dva vládní představitelé ale uvedli, že by se to nemělo projevit na plánu mít dost vakcín do konce května, aby se mohli pak očkovat všichni Američané. Je totiž dost vakcín od ostatních výrobců.

Johnson & Johnson dodá první vakcíny do Evropské unie 19. dubna

Evropa

Johnson & Johnson slíbil dodat USA do konce března 20 milionů dávek své vakcíny a dalších 80 milionů do konce května. Firma je „odhodlaná dodat tyto dávky do konce května“. Podle amerických Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) firma zatím dodala jen 6,8 milionu dávek. Některé ale ještě nemusejí být v evidenci, uvedla veřejnoprávní stanice NP.

Vakcína Johnson&Johnson v dubnu dorazí, oznámil Blatný

Domácí

Otázkou je, jak se to projeví na dodávkách do EU, kam mělo jít v druhém čtvrtletí 55 milionů dávek. Výrobce už dříve sdělil, že má problémy s tím to splnit kvůli problémům se subdodavateli. Letos má dodat do EU 200 milionů dávek. Firma uvedla, že může pouze slíbit zahájení dodávek v druhém kvartálu. „Nevíme, kolik toho můžeme očekávat,” uvedl představitel EU pro agenturu Reuters.

Vakcína se sice vyrábí v Nizozemsku, ale do ampulí se balí v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám