Hlavní obsah

Kritická hrozba pro USA: Spoléhání se na ruské jaderné palivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA se částečně spoléhají na ruské jaderné palivo, což pro ně představuje kritickou hrozbu pro národní bezpečnost a klimatické cíle, uvedla v rozhovoru pro list The Financial Times (FT) Kathryn Huffová, americká odbornice na jadernou energii a náměstkyně na ministerstvu energetiky.

Foto: Profimedia.cz

Kathryn Huffová

Článek

Huffová považuje za „vážně znepokojující“, že přibližně 20 procent paliva směřujícího do jaderných reaktorů v USA její země získává od ruských dodavatelů.

Rusko ovládá téměř 50 procent celosvětové kapacity obohacování uranu a po mnoho let úspěšně pracovalo na oslabení amerického jaderného dodavatelského řetězce tím, že na světové trhy dodávalo levné produkty z obohaceného uranu, cituje FT Huffovou.

„Bez opatření si Rusko bude tento trh držet i nadále… Je to opravdu důležité pro národní bezpečnost, pro klima, pro naši energetickou nezávislost,“ prohlásila.

Jaderného paliva se sankce nedotkly

Zatímco Západ po loňském ruském vpádu na Ukrajinu zavedl proti Rusku rozsáhlé ekonomické sankce postihující také ropný a plynárenský průmysl, do oblasti jaderné energetiky se žádné sankce nepromítly. Ruský státní podnik Rosatom nadále prodává jaderné palivo a služby v oblasti obohacování uranu provozovatelům elektráren v USA a na Západě, zejména kvůli omezenému počtu alternativních dodavatelů.

Bidenova administrativa proto požádala Kongres o dalších 2,16 miliardy dolarů na podporu strategie, která má motivovat společnosti se sídlem v USA, aby zvýšily kapacitu obohacování a konverze.

Návrh zákona zakazujícího dovoz uranu z Ruska prošel v květnu podvýborem Sněmovny reprezentantů. Zabývá se jím také Senát.

Korupční skandál v ruské jaderné energetice. Ve vazbě skončil šéf podniku spadajícího pod Rosatom

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám