Hlavní obsah

Kongres USA zamítl Obamovo veto ohledně možných žalob na Saúdskou Arábii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký Kongres ve středu jasnou většinou hlasů zamítl rozhodnutí prezidenta Baracka Obamy vetovat zákon, který umožňuje pozůstalým po obětech útoků z 11. září 2001 žalovat vládu Saúdské Arábie, jejíž občané se na atentátech podíleli. Senátoři veto odmítli poměrem hlasů 97 ku jedné, poslanci 348 ku 77. Pro přehlasování veta byla v Senátu i Sněmovně reprezentantů potřeba dvoutřetinová většina.

Foto: Profimedia.cz

World Trade Center po útocích 11. září 2001

Článek

Je to poprvé od Obamova nástupu do nejvyššího úřadu v roce 2009, co Kongres zvrátil veto hlavy státu. Obama právo veta předtím uplatnil úspěšně dvanáctkrát.

Obama své rozhodnutí zdůvodnil obavami o národní bezpečnost, zákon by prý mohl poškodit spolupráci se zahraničními spojenci v boji proti terorismu i v jiných otázkách. Nepochybně by také ochladly vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií, která je klíčovým americkým spojencem na Blízkém východě.

Rijád podíl na útocích odmítá

Zákon o uplatnění spravedlnosti vůči sponzorům terorismu (Justice Against Sponsors of Terrorism Act, JASTA) by se podle Obamy mohl obrátit proti USA. Pokud budou moci Američané žalovat Saúdskou Arábii, pak by mohli občané jiných zemí udělat to samé Spojeným státům, domnívá se Bílý dům.

Zákon, který začátkem měsíce schválila Sněmovna reprezentantů a již v květnu Senát, má umožnit žalovat saúdskou vládu u amerického federálního soudu. Rijád jakýkoli podíl na útocích či financování teroristů odmítá a proti zákonu se v minulosti několikrát důrazně ohradil.

Sebevražedné atentáty na Spojené státy z 11. září 2001, při kterých zemřelo téměř 3000 lidí, provedlo 19 islámských teroristů arabského původu. Z nich 15 bylo občany Saúdské Arábie.

Reklama

Výběr článků

Načítám