Hlavní obsah

„Kdekoliv a kdykoli“. Trump už chce debaty s Bidenem, prezidentův tým mlží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovu kandidující americký exprezident Donald Trump vyzval obhajujícího šéfa Bílého domu Joea Bidena k debatám. Dodal přitom, že mu nezáleží na čase ani na místě, které si zvolí. Tým demokratického prezidenta zatím nedal vědět, jak na republikánovu výzvu zareaguje.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump a Joe Biden na snímcích z prezidentské debaty v roce 2020

Článek

„Pro dobro naší země je důležité, abychom s Joe Bidenem diskutovali o otázkách, které jsou pro Ameriku a americký lid tak zásadní,“ napsal Trump na své platformě Truth Social. „Proto vyzývám k debatám kdykoli a kdekoliv,“ vzkázal prezidentovi.

„Debaty může řídit zkorumpovaný Demokratický národní výbor nebo její dceřiná společnost, Komise pro prezidentské debaty (ve skutečnosti nestranická organizace, v jejímž vedení jsou republikáni i demokraté - pozn. red.). Těším se na odpověď. Díky za pozornost, kterou věnujete této záležitosti!“ napsal Trump.

Biden i Trump ovládli superúterý amerických primárek

Volby USA

Straničtí soupeři to vzdali

Exprezident svou výzvu zveřejnil krátce po takzvaném superúterý, kdy Trump i Biden ve více než desítce států jasně ovládli stranické primárky. Zatímco u republikánů kandidaturu vzdala exguvernérka Nikky Haleyová, u demokratů z boje odstoupil kongresman Dean Phillips.

Definitivně stranické prezidentské kandidáty, a tedy ty, co se budou účastnit debat, určí až celonárodní sjezdy republikánů a demokratů v červenci a srpnu, z dosavadního průběhu primárek je však už prakticky jisté, že se ve volbách 5. listopadu utkají právě Biden a Trump.

Biden zatím nepotvrdil, zda bude s Trumpem před listopadovými prezidentskými volbami debatovat. Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová odmítla reagovat na dotaz stanice Fox News, zda by vyhýbání se debatám nebylo dalším zpochybněním prezidentovy „bystrosti“. „Zeptejte se jeho kampaně,“ odvětila.

Jasnou odpověď ale podle stanice NBC nedal ani šéf Bidenovy kampaně Michael Tyler, který jen řekl, že Trump „žízní po pozornosti“, a řekl, že rozhovor na toto téma se povede ve „vhodnou dobu“.

„Pokud tak zoufale touží vidět prezidenta Bidena v hlavním vysílacím čase, nemusí čekat! Může se připojit k desítkám milionů Američanů, kteří se zítra večer naladí na sledování Zprávy o stavu Unie. Možná se dokonce naučí něco o sbližování lidí a skutečném plnění slibů Američanům,“ dodal.

Ostře sledovaný projev

Americká média přitom upozorňovala, že očekávaný dlouhý Bidenův čtvrteční projev bude sledován s napětím i proto, zda se prezidentovi podaří rozptýlit pochybnosti ohledně jeho duševní a fyzické kondice.

Jednaosmdesátiletý Biden je podle mínění mnohých Američanů na svůj úřad příliš starý a jeho veřejná vystoupení opakovaně provázejí skutečná i slovní zaškobrtnutí. Trump, který je o čtyři roky mladší, se sice často dopouští faktických chyb, působí však podstatně energičtějším dojmem a na rozdíl od prezidenta se pravidelně účastní volebních mítinků.

Biden a Trump spolu před volbami v roce 2020 debatovali dvakrát, jedna ze tří plánovaných debat byla zrušena poté, co republikán odmítl návrh, aby se kvůli covidu-19 debatovalo na dálku.

Biden a Trump vyrazili ve stejný den na hranici s Mexikem. Z migrační krize se vinili navzájem

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám