Hlavní obsah

Biden a Trump vyrazili ve stejný den na hranici s Mexikem. Z migrační krize se vinili navzájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce Donald Trump ve čtvrtek navštívili horkou americko-mexickou hranici. Nebývalé množství ilegálních migrantů, které přes ni do USA přechází, je jedním z klíčových témat listopadových prezidentských voleb. Zatímco Trump ve městě Eagle Pass sliboval, že v případě svého zvolení problém vyřeší, Biden ve zhruba 480 kilometrů vzdáleném městě Brownsville republikánům vyčetl, že protiimigrační opatření jeho demokratické administrativy blokují.

Trump a Biden u hranic s MexikemVideo: AP

 
Článek

Scénář obou návštěv byl v některých ohledech pozoruhodně podobný, podotkla agentura AP. Do Texasu přicestovali téměř ve stejný čas, Biden dorazil zhruba půl hodiny po Trumpovi. Oba si od místních činitelů vyslechli informace o probíhajících opatřeních a problémech, oba se prošli podél křovin u hraniční řeky Rio Grande a poté téměř ve stejný čas přednesli projev k veřejnosti. Oba také provázeli jak příznivci, tak odpůrci.

Obsah sdělení obou politiků se však lišil. Biden obvinil Trumpa, že republikáni ve Sněmovně reprezentantů na jeho nátlak odmítají protiimigrační opatření navrhovaná demokraty. Zatímco odpůrci návrhu tvrdí, že nejde dost daleko, podle prezidentské administrativy jde o snahu znemožnit řešení krize před listopadovými volbami, aby ji mohli republikáni využít při kampani.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden v hovoru s americkými pohraničníky

„Panu Trumpovi bych řekl toto,“ vzkázal Biden. „Místo toho, abyste tuto otázkou politizoval, přidejte se ke mně, nebo se já přidám k vám a řeknu Kongresu, aby tento zákon schválil. Vy víte a já vím, že je to nejtvrdší, nejúčinnější a nejefektivnější zákon o ochraně hranic, jaký kdy tato země viděla,“ zhodnotil demokratický návrh na zpřísnění ochrany hranic USA.

Máme gardisty z dalších států. Jsem připraven na konflikt s Bidenovou vládou, hlásí guvernér Texasu

Amerika

Jako místo svého projevu si vybral Brownsville, které bylo po devět let nejrušnějším koridorem pro nelegální přechody hranice. V posledních měsících se počet těchto přechodů prudce snížil - částečně v důsledku bariér rozmístěných republikánským guvernérem Texasu Gregem Abbottem (s nímž se sešel Trump a který kvůli migraci vede s federální vládou množství sporů), částečně kvůli posílení ochrany hranice na mexické straně.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Americký exprezident Donald Trump ve městě Eagle Pass

Biden mával na lidi, které pak označil za zločince

Trump si jako místo svého projevu vybral město Eagle Pass, které stále čelí značnému migračnímu náporu. Během rekordního dne loni v prosinci zadrželi pohraničníci ve zhruba 28tisícovém městě za jediný den více než čtyři tisíce migrantů.

„Je to jako válka,“ prohlásil Trump, který se přes ostnatý drát zadíval na řeku, zvedl pěst, zamával a zakřičel na lidi na mexické straně, kteří mu zamávali zpátky. Pak prohlásil, že migranti přicházející na hranici jsou zločinci a někteří z nich teroristé. „Křivák Joe má na rukou krev bezpočtu nevinných obětí,“ řekl na adresu Bidena.

Řada studií nicméně dokládá, že přistěhovalci se násilné trestné činnosti dopouštějí méně než američtí občané. Jedna z nich, kterou zveřejnila Národní akademie věd na základě údajů texaského úřadu pro veřejnou bezpečnosti z let 2012 až 2018, uvádí, že u osob narozených v USA je více než dvakrát vyšší pravděpodobnost, že budou zatčeni za násilné trestné činy, než u lidí, kteří v zemi pobývají nelegálně, napsala agentura AP.

Migrační vlna je nicméně rekordní. Za dobu Bidenovy vlády američtí pohraničníci na jižní hranici s Mexikem evidují 6,3 milionu případů zadržení nelegálních migrantů, což je vyšší číslo než u předchozích administrativ.

Migranti zkoušeli proniknout do USA přímo před zraky šéfa Sněmovny

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám