Hlavní obsah

Každý vězeň na Guatánamu stojí USA ročně skoro milión dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provoz věznice Guantánamo a vojenského soudního systému na Kubě stojí ročně podle odhadů Pentagonu 150 miliónů USD (téměř tři miliardy Kč). Věznice má nyní 166 vězňů, takže náklady na jednoho vězně za rok jsou více než 900 000 dolarů (17,6 miliónu korun). Podle agentury Reuters by tak věznice mohla být označena za nejdražší na světě.

Článek

Prezident Barack Obama označil tento týden náklady na provoz věznice jako jeden z mnoha důvodů, proč by se mělo vězení zavřít.

Podle analytiků vězeň v klasické věznici s ostrahou stojí ročně nanejvýše 60 000 až 70 000 dolarů. A v celkovém průměru jsou náklady na jednoho vězně zhruba 30 000 dolarů ročně.

Důvodem obrovských nákladů na provoz věznice a justičního komplexu je jeho umístění na americké námořní základně na jihovýchodním pobřeží Kuby. Kvůli vztahům mezi zeměmi, které jsou téměř nulové, se musí všechno potřebné pro základnu, jako potraviny, stavební materiál a další věci, přivážet odjinud.

Pokud zasedá vojenský tribunál, každý soudce, právník i média musí letět na Guantánamo vojenským letadlem.

Škrtům by zavření pomohlo

Věznici na vojenské základně zřídila po teroristických útocích na Spojené státy z 11. září 2001 vláda George Bushe mladšího, aby tam shromažďovala osoby podezřelé z terorismu.

Právě náklady by mohly být mocnou zbraní v rozhodování o uzavření věznice v době masivních škrtů vládních výdajů. Státní výdaje se musí do konce září snížit o 109 miliard USD.

Za stejnou cenu, jaké jsou náklady na jednoho vězně na Guantánamu, by Bílý dům mohl 12 týdnů nabízet prohlídky pro veřejnost, což je velmi ceněná tradice a musela být kvůli úsporám zrušena. Stejné peníze stojí rovněž provoz kontrolní věže na regionálním letišti v severozápadním Arkansasu, další oběť úspor, po dobu 45 měsíců. Za 900 00 USD by se rovněž daly financovat dodávky jídla až do domu pro seniory v téměř sedmi státech.

V oblasti výdajů na vojenství a národní bezpečnost představují náklady na čtyři vězně náklad pro vycvičení jednoho pilota vojenského stíhacího letadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám