Hlavní obsah

Kanadská provincie Ontario vyhlásila stav nouze kvůli pokračujícím protestům

Ottawa

Kanadská provincie Ontario vyhlásila v pátek nouzový stav kvůli pokračujícím protestům řidičů kamionů proti koronavirovým opatřením. Oznámil to premiér provincie Doug Ford. Zároveň uvedl, že proti protestujícím budou zavedeny nové postihy, včetně pokut a možného vězení za nedodržení vládních nařízení.

Foto: Patrick Doyle, Reuters

Stovky kamionů, dodávky a přívěsy již dva týdny blokují dopravu v centru kanadské metropole Ottawy.

Článek

„Svolám kabinet, aby použil pravomoci k urychlenému přijetí nařízení, jež zcela jasně ukážou, že blokovat a bránit pohybu zboží, lidí a služeb po kritické infrastruktuře je nezákonné a postižitelné,“ poznamenal Ford.

Kanadské protesty mají drtivé ekonomické dopady

Amerika

Stovky kamionů, mezi nimiž jsou i dodávky a přívěsy, již dva týdny blokují dopravu v centru kanadské metropole Ottawy, která se nachází v Ontariu. Parkují na hlavních dopravních tepnách poblíž sídel federálních institucí se zapnutými motory a troubí. Protest namířený proti koronavirovým restrikcím a povinnému očkování nazývají organizátoři konvojem svobody. Podle kanadských úřadů a bezpečnostních expertů je mezi demonstranty i řada pravicových extremistů.

Situace se vymyká kontrole, řekl starosta Ottawy

Zahraniční

Situace má i ekonomické dopady. Začátkem tohoto týdne protestující zastavili dopravu na mostě mezi americkým Detroitem a kanadským městem Windsor, který je význačnou obchodní dopravní tepnou. Další blokády pak zastavily provoz na jednom z přechodů mezi americkým státem Montana a kanadskou provincií Alberta a ve čtvrtek pak ochromily dopravu na přechodu mezi Severní Dakotou a Manitobou. USA vyzvaly kanadskou vládu, aby blokády ukončila.

Reklama

Výběr článků

Načítám