Hlavní obsah

Maduro oznámil potlačení puče, opozice jeho tvrzení popřela

– Caracas

Venezuelská tajná služba zabránila pokusu o puč, při němž měl být zavražděn prezident Nicolás Maduro a další vrcholní představitelé režimu. Sám Maduro to ve středu oznámil v televizním projevu s tím, že za přípravou převratu stojí venezuelská opozice. Její vůdce Juan Guaidó prezidentovo tvrzení popřel.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro s ústavou v ruce

Článek

„Odhalili jsme a zmařili plány fašistické bandy teroristů, kteří plánovali převrat proti venezuelské společnosti a venezuelské demokracii,” prohlásil Maduro. „Byli dopadeni, jsou za mřížemi a byly shromážděny jasné důkazy (o vině) těchto zločinců a fašistů,” konstatoval.

Za plány na puč podle prezidenta stáli kromě Guaidóa politici z Chile, Kolumbie a Spojených států. Puč měl začít útokem na sídlo tajné služby Sebin, po němž měl být osvobozen exministr obrany Raúl Baduel, dlouholetý slavný disident a respektovaný bývalý důstojník.

Podle Guaidóa si Maduro přípravu převratu vymyslel. Kritici prezidenta tvrdí, že historky o pučistech jsou založené na vynucených svědectvích a mají v zemi vyvolat atmosféru ohrožení.

Maduro však byl loni terčem pokusu o puč, který byl podniknut s použitím dronů s výbušninami.  Útok byl podniknut při vojenské přehlídce. Atentátník se k němu přiznal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám