Hlavní obsah

Jsem u někoho na dvorku a nemám letadlo, volal po pádu pilot F-35

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká média zveřejnila záznam telefonátu pilota zříceného amerického bitevníku F-35 s operátorkou tísňové linky. Pilot se o víkendu katapultoval nad venkovskou oblastí Jižní Karolíny a snesl se na dvorek jednoho z domů. Po dopadu vysvětloval, že neví, kde skončil jeho stroj.

Jsem u někoho na dvorku a nemám letadlo, volal po pádu pilot F-35 Video: AP

 
Článek

„Jsem pilot vojenského tryskáče a katapultoval jsem se. Takže jsem se na padáku snesl k zemi. Nejsem si jistý, kde je letoun. Někde se musel zřítit, já se katapultoval,“ popisoval pilot amerického námořnictvo vzniklou situaci.

Kuriózní telefonát s operátorkou začal obyvatel domu, na jehož dvůr pilot dopadl. „Máme v domě pilota, myslím, že přistál na dvorku, snažíme se zjistit, zda by sem mohla přijet sanitka,“ řekl operátorce na tísňové lince. V pozadí byl slyšet další hlas, který mu přitakával.

Foto: Lockheed Martin

Letoun F-35

Operátorce chvíli trvalo, než si uvědomila, co se vlastně děje a že se nejedná o žert.

V Jižní Karolíně našli trosky zmizelého letounu F-35

Amerika

Letoun nabral výšku a letěl dál

Později se 47letý pilot, který je podle amerických médií zkušeným letcem s mnoha roky praxe, přihlásil znovu. Stěžoval si na bolest zad a žádal o lékařské ošetření. Krátce nato vyšlo najevo, že žádná vážná zranění neutrpěl a že mluvil pravdu, když říkal, že netuší, kde má letadlo. Netušila to ani letová kontrola a ani námořnictvo nebo letectvo. Armáda se dokonce s žádostí o pomoc při pátrání po nezvěstném supermoderním stealth bitevníku obrátila na veřejnost.

V USA pátrají po zmizelé F-35.Video: Reuters

Nakonec vyšlo najevo, že letoun vystoupal dalších 300 metrů a uletěl ještě asi sto kilometrů. Pak se zřítil do neobydlené oblasti. Podle námořnictva došlo na stroji k blíže nespecifikované závadě.

Jak můžete ztratit tryskáč? V USA pátrají po zmizelé F-35, o pomoc prosí veřejnost

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám