Hlavní obsah

V Jižní Karolíně našli trosky zmizelého letounu F-35

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Američtí vojenští představitelé uvedli, že se jim podařilo nalézt trosky zmizelého letounu F-35 americké námořní pěchoty. Ten se ztratil v neděli odpoledne poté, co se z něj katapultoval pilot nad Jižní Karolínou. Informuje o tom britská zpravodajská televize BBC.

V USA našli zmizelou F-35Video: Reuters

 
Článek

Americké úřady přitom uvedly, že letoun nalezly na venkově v okrese Williamsburg, a to asi dvě hodiny cesty od základny Charleston, ze které letoun v neděli vyletěl.

„Neštěstí se v současné době vyšetřuje a my nemůžeme poskytnout další podrobnosti, abychom zachovali integritu vyšetřovacího procesu,“ uvedla v pondělí námořní pěchota po ukončeném pátrání.

To se soustředilo v okolí jezera Moultrie a Marion severně od Města Charleston, tedy poslední známé polohy letadla.

„Pravděpodobný sled událostí je, že když se pilot katapultoval, elektronika transpondéru se usmažila, a armáda tak již nebyla schopna sledovat jeho polohu,“ uvedl pro BBC JJ Gertler, vedoucí analytik společnosti Teal Group, která se zabývá poradenstvím v oblasti obrany.

Úřady požádaly o pomoc veřejnost

Zástupci základny v Charlestonu na sociální síti X, dříve známé jako Twitteru, v neděli odpoledne vyzvali obyvatele, aby v případě jakýchkoli informací, které by mohly vést k nálezu letounu, základnu kontaktovali.

To přitom rozčílilo republikánskou senátorku Nancy Maceovou, která se rozohnila: „Jak se sakra dá ztratit F-35?“ zeptala se řečnicky. „Jak to, že neexistuje sledovací zařízení a my žádáme veřejnost, aby tu stíhačku našla?“ pokračovala dále Maceová.

Letoun FB-35B Lightning II patřil 501. stíhací výcvikové letce námořní pěchoty, která pracuje na výcviku pilotů.

Pilot, který se katapultoval, byl převezen do nemocnice a je ve stabilizovaném stavu. Druhý letoun F-35 letící ve stejnou dobu se bezpečně vrátil na základnu.

Jak můžete ztratit tryskáč? V USA pátrají po zmizelé F-35, o pomoc prosí veřejnost

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám