Hlavní obsah

Jak můžete ztratit tryskáč? V USA pátrají po zmizelé F-35, o pomoc prosí veřejnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Charleston

Americké ozbrojené síly požádaly veřejnost, aby jim pomohla v Jižní Karolíně pátrat po zmizelém letadle F-35B americké námořní pěchoty. Její pilot se úspěšně katapultoval. Pátrání se soustřeďuje na dvě jezera severně od Severního Charlestonu.

Foto: Us Marines, Reuters

Letoun F-35B

Článek

Pilot se katapultoval v neděli kolem 14. hodiny místního času. Byl převezen do nemocnice. Jeho stav je stabilizovaný, uvedla vojenská mluvčí Melanie Salinasová. Jméno letce neuvedla, napsal list The Guardian.

Pátrání se soustřeďuje na oblast jezer Moultrie a Marion, dodala seržantka Heather Stantonová ze Společné základny Charleston. Do pátrání je už nasazen vrtulník.

Skutečnost, že se po elektronikou nabitém stroji musí takto pátrat, pobouřila senátorku ze Senátu v Jižní Karolíně Nancy Maceovou. „Jak je do pekla možné, že ztratíte F-35? To tam není sledovací zařízení, že musíte žádat o pomoc veřejnost, aby vám nalezla tryskáč?“ rozčilovala se.

Důvod, proč se pilot katapultoval, jasný není. V neděli vzlétly k cvičnému letu dvě F-35 výcvikové perutě americké námořní pěchoty MFAT 501, která má základnu v Beaufortu nedaleko pobřeží Atlantiku. Druhá F-35 se vrátila. V době mimořádné události panovalo v oblasti špatné počasí.

Stroje F-35 plánuje koupit i česká armáda, ale ve verzi A, námořní pěchota používá verzi B umožňující i kolmý start.

ANALÝZA: Co víme a co nevíme o nákupu F-35

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám