Hlavní obsah

Jeden mrtvý a pět zraněných po střelbě v kalifornském kostele

Los Angeles

Nejméně jednoho mrtvého a pět zraněných, z nichž čtyři jsou v kritickém stavu, si v neděli vyžádala střelba v kostele v americkém městě Laguna Woods v Kalifornii. Podezřelý ze střelby je ve vazbě, uvedly tiskové agentury s odvoláním na místní úřady.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Všichni zranění jsou dospělé osoby, jedna je zraněna lehce.

„Zadrželi jsme jednu osobu a rovněž máme zbraň, ze které se nejspíš střílelo,“ uvedl ve svém prohlášení úřad tamního šerifa.

Zadrženým je dospělý muž, jeho motiv dosud není znám. Většina lidí v kostele byla zřejmě původem z Tchaj-wanu.

Vyšetřovatelé zjišťují, zda motivem střelby mohla být národnostně motivovaná nenávist a zda střelec byl náboženské obci znám.

Mladík v supermarketu v Buffalu zavraždil deset lidí. Střelbu vysílal živě na internetu

Amerika

Střelba v kostele Ženevské presbytariánské církve byla hlášena o půl druhé odpoledne, uvedl úřad šerifa. Svědky násilí se stalo asi 30 lidí, uvedla šerifova mluvčí Carrie Braunová podle agentury AP.

Útočníka svázali věřící

Zabiják začal střílet během polední recepce, uspořádané na počest bývalého pastora, než jej zadrželi sami věřící, kteří jej svázali elektrickým kabelem.

Podezřelým je Asiat, šedesátník. Policisté na místě zabavili dvě zbraně, uvedl zástupce šerifa Jeff Hallock na tiskové konferenci.

„Tato skupina farníků předvedla výjimečné hrdinství a statečnost, když zasáhla, aby zastavila podezřelého. Nepochybně zabránili dalším zraněním a obětem na životech. Lze s jistotou říci, že kdyby lidé nezasáhli, mohlo to být mnohem horší,“ prohlásil Hallock.

Připustil, že vyšetřování je teprve na začátku a mnoho otázek je zatím bez odpovědi, a to včetně těch, zda se útočník zúčastnil bohoslužeb, zda byl farnosti znám a kolik ran vypálil a vkteré části kostela.

Mladík v supermarketu v Buffalu zavraždil deset lidí. Střelbu vysílal živě na internetu

Amerika

Laguna Woods, ležící asi 80 kilometrů na jihovýchod od Los Angeles. vznikla jako komunita pro seniory, později se stala městem. Více než 80 procent z přibližně 18 tisíc místních má nejméně 65 let.

Střílelo se v místě, kde se nachází více kostelů různých vyznání, jakož i židovská synagoga.

V kalifornském městě se střílelo den poté, co osmnáctiletý střelec bílé pleti zabil deset lidí v supermarketu v černošské čtvrti Buffala ve státu New York na opačném konci Spojených států.

Payton Gendron je ve vazbě a střelba je vyšetřována jako zločin z nenávisti.

Prezident Joe Biden spolu s manželkou v úterý navštíví Buffalo, aby sdílel bolest komunity, která přišla o deset lidí při děsivém a nesmyslném krveprolití, uvedl Bílý dům.

Reklama

Výběr článků

Načítám