Hlavní obsah

Jak se dostal k puškám? Letectvo záznam o odsouzení střelce z Texasu pominulo

Washington

Vojenské letectvo Spojených států nezadalo informace o kriminální minulosti svého někdejšího příslušníka Devina Kelleyho, který v neděli v texaském kostele zastřelil 26 lidí, do kontrolního systému zájemců o koupi zbraní (NICS) amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Díky této chybě mohl Kelley při pořizování střelných zbraní projít bezpečnostní prověrkou.

Foto: Handout, Reuters

Policie na místě střelby v texaském Sutherland Springs

Článek

V roce 2012 Kelleyho vojenský soud shledal vinným z násilí na manželce a dítěti, za což ho potrestal ročním vězením. Také byl degradován a po odpykání trestu z ozbrojených sil propuštěn.

V souvislosti s dřívějším odsouzením média spekulovala, zda to pro Kelleyho byla komplikace pro pořízení zbraní. Americký řetězec se sportovním vybavením Academy Sports & Outdoors ale v pondělí uvedl, že muž, kterému je útok připisován, si v jeho obchodech v letech 2016 a 2017 zakoupil dvě střelné zbraně poté, co prověrka jeho jména v kontrolním systému NICS neukázala žádné varování.

To, že záznam o odsouzení nebyl zadán do systému, přiznala mluvčí letectva Ann Stefaneková.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie na místě střelby v texaském Sutherland SpringsVideo: AP

Podle federálních zákonů není možné legálně prodat či darovat střelnou zbraň nikomu, kdo byl odsouzen za domácí násilí, poznamenala agentura Reuters.

Stefaneková dodala, že letectvo zahájilo vnitřní vyšetřování, aby zjistilo,  jak bylo s Kelleyho případem nakládáno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám