Hlavní obsah

Irma zeslábla, ale Floridu pustoší dál. V Jacksonvillu způsobila záplavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tallahassee
Aktualizováno

Hurikán Irma nad Floridou v pondělí oslabil na tropickou bouři. Vítr však stále v nárazech dosahuje rychlosti 120 kilometrů za hodinu a živel nadále působí škody a těžkosti. V Jacksonvillu Irma vyvolala rekordní záplavy. Bez proudu je už téměř šest miliónů domácností a firem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Irma přinesl na Floridu vítr o rychlosti 130 km/hVideo: Reuters

 
Článek

V pondělí místního času už byl hurikán přes sto kilometrů na sever od třímiliónové Tampy, kde při ranním přílivu hrozila mohutná vlna, ale to se naštěstí nepotvrdilo. Národní centrum pro hurikány (NHC) původně varovalo až před čtyři a půl metru vysokou vlnou, nakonec byla necelé dva metry.

Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press , ČTK/AP

Hurikán Irma při úderu na floridské pobřeží

Přestože Irma oslabila, nadále po sobě zanechává zkázu. V Jacksonvillu zaznamenali nejhorší záplavy od hurikánu Dora v roce 1964. Voda se vylila z břehů řeky St. Johns River, kde vystoupala do výše 1,37 metru.

Bez elektřiny bylo v pondělí ráno už 5,78 miliónu domácností a firem. V tomto ohledu byly nejhůře poškozeny jižní okresy Miami Dade a sousední Broward.

Počet obětí stoupl na nejméně čtyři. Je možné, že bilance vzroste, jelikož v pondělí začaly pátrací a záchranné akce.

V této souvislosti české ministerstvo zahraničí uvedlo, že Češi mezi oběťmi hurikánu Irma nejsou. Podle informací z českých zastupitelských úřadů v USA a na Kubě se nikdo z českých občanů nedostal do akutní krizové situace.

Meteorologové očekávají, že oko hurikánu zůstane nad pevninou a Irma se přesune nad Georgii, Alabamu a Tennessee. V průběhu dne by měla na severu Floridy či nad jižní Georgií oslabit na tropickou bouři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Havana je po hurikánu Irma pod vodouVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Pilot letěl s hurikánem o závod

S větrem o závod a současně s větrem v zádech si to nebezpečně svištěla vzduchem posádka společnosti Delta Airlines z portorického hlavního města San Juan...

Výběr článků

Načítám