Hlavní obsah

Hurikán Laura v americké Louisianě zabíjel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Louisiana
Aktualizováno

Jih amerického státu Louisiana zasáhl hurikán Laura, který tam doputoval z oblasti Mexického zálivu. Živel s větrem o rychlosti až 240 kilometrů v hodině způsobil bleskové povodně, pobřežní oblasti zaplavila vzedmutá mořská voda. Statisíce lidí jsou bez proudu. Laura si podle televize CNN vyžádala tři oběti, první byla 14letá dívka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Laura bičuje pobřeží LouisianyVideo: AccuWeather, Reuters

 
Článek

Guvernér John Bel Edwards médiím sdělil, že má zprávy o úmrtí 14leté dívky, na jejíž dům spadl strom. I další dvě oběti zemřely po pádech stromů.

Laura po přechodu na pevninu zeslábla ze čtvrtého stupně (druhý nejsilnější na Saffirově-Simpsonově stupnici) na třetí. Momentálně už je její síla tak poklesla, že jde jen o tropickou bouři.

Na USA se řítí dva hurikány najednou. To jsme tu ještě neměli, strachuje se Louisiana

Amerika

Podle agentury AP byla nařízena evakuace asi 580 tisíc lidí z pobřežních oblastí, úřady ale mají informace přinejmenším o 150 lidech, kteří výzvy neuposlechli. Někteří z nich už začali volat o pomoc.

Evakuaci lidí komplikují trosky na silnicích, zpřetrhané elektrické vedení a záplavy. Celý okres Cameron, který Laura zasáhla jako první, by podle předpovědí měla zcela zalít mořská voda.

Foto: Kathleen Flynn, Reuters

Hurikán Laura zasáhl jižní pobřeží Spojených států.

Ještě před přesunem nad jižní část USA zabila Laura 23 lidí na ostrově Hispanola, o který se dělí Haiti a Dominikánská republika.

Laura je jeden z nejsilnějších hurikánů, který letos zasáhl či zasáhne území Spojených států. Očekává se, že napáchá masivní škody. Podle CNN bylo odpoledne bez proudu na 450 tisíc lidí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Radarový snímek hurikánu Laura v Mexickém zálivu

Kategorie hurikánů

  • 1. kategorie – rychlost vichru 119 až 153 km/h – velmi nebezpečný vítr, hrozí škody.
  • 2. kategorie – rychlost vichru 154 až 177 km/h – extrémně nebezpečný vichr a rozsáhlé škody.
  • 3. kategorie – rychlost vichru 178 až 208 km/h – devastující škody.
  • 4. kategorie – rychlost vichru 209 až 251 km/h – katastrofické škody.
  • 5. kategorie – rychlost vichru 252 a vyšší – katastrofické škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám