Hlavní obsah

Holokaust byl mezi bílými, to není rasismus. Whoopi Goldbergová v televizi přemýšlela nahlas

O pozdvižení se postarala americká herečka Whoopi Goldbergová, když v pořadu televize ABC jen pár dní po výročí osvobození Osvětimi prohlásila, že holokaust nebyl o rasismu, protože šlo o násilí mezi bělochy. Černošská herečka se za svá slova o systematickém vyhlazování židovského národa nacistickou mašinérií později omluvila.

Foto: Profimedia.cz

Whoopi Goldbergová

Článek

„Řekněme to popravdě. Holokaust nebyl o rase. O tom to není,“ prohlásila držitelka filmového Oscara, když se v televizi vyjadřovala k vyškrtnutí románu Maus ze školních osnov v jednom z okresů v Tennessee. Vyjadřovala nelibost nad tím, že v románu vadí nahota a hrubé výrazy, nikoliv holokaust jako takový.

Rozhodnutí školské rády vztahující se ke komiksové knize o holokaustu vyvolalo rozhořčení, výroky Goldbergové ovšem taky, a to už přímo ve studiu.

Škola v USA vyškrtla z osnov slavný komiks o holokaustu

Amerika

Když další z hostů talk show View na tvrzení Goldbergové namítl, že propaganda, politika a zákony nacistického Německa Židy nepovažovaly za příslušníky stejné rasy, namítala herečka, že nejde o rasismus, nýbrž nehumánní přístup. Pronásledování Židů, Romů a dalších menšin pak označila za záležitost „mezi dvěma skupinami bílých lidí“.

Whoopi Goldbergová: Před vstupem do letadla se neobejdu bez jointa

Styl

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Ne, Whoopi Goldbergová. Holokaust byl o systematickém vyhlazování židovského národa, který nacisté považovali za podřadnou rasu. Dehumanizovali je a zneužívali to ve své rasistické propagandě, kterou ospravedlnili vraždu šesti milionů Židů. Překrucování holokaustu je nebezpečné,“ reagoval podle agentury Reuters na Goldbergovou například šéf americké organizace ADL bojující proti antisemitismu Jonathan Greenblatt.

Za svá slova se krátce na to omluvila i samotná herečka. „V dnešním pořadu jsem řekla, že holokaust nebyl o rase, ale o nelidskosti. Měla jsem říct, že byl o obojím,“ uznala Goldbergová s tím, že k Židům chová úctu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám