Hlavní obsah

Škola v USA vyškrtla z osnov slavný komiks o holokaustu

– Nashville

Školní rada v McMinnu v Tennessee vyškrtla z osnov Pulitzerovou cenou oceněný komiksový román Maus o holokaustu s tím, že obsahuje neslušnou mluvu a nahotu. Myši a kočky, které v ručně kresleném díle Arta Spiegelmana představují Němce a Židy, totiž nejsou oblečené. Ve čtvrtek, tedy v den, kdy si svět připomíná Mezinárodní den památky obětí holokaustu, na to upozornily například britský deník The Guardian nebo server Times of Israel.

Foto: Profimedia.cz

Art Spiegelman za svůj román Maus získal Pulitzerovou cenu

Článek

Ředitel školy Lee Parkison původně navrhoval knihu využívanou při výuce žáků osmé třídy „jen“ zcenzurovat, hrubá slova vyškrtat a nahou myš zamalovat.

„Je tam hrubý, napadnutelný jazyk. Konzultovali jsme to s naším právníkem a shodli jsme se, že nejlepší způsobem, jak zvládnout a napravit jazyk v této knize, bude, když těch osm nevhodných slov zredigujeme,“ prohlásil podle zápisu z rady ředitel na začátku jednání.

Foto: Profimedia.cz

Stránky z komiksu se před lety objevily také ve vagonech budapešťského metra.

Proč to propagujete? ptal se člen rady

Z následné diskuse ale vyplynul požadavek na přísnější rozhodnutí. Desetičlenná školní rada se pak navzájem utvrdila, že nejlepší bude kreslené dílo z konce minulého století z osnov úplně vyškrtnout.

„Kniha zobrazuje věšení lidí a vraždění dětí. Proč vzdělávací systém propaguje něco takového? Není to ani moudré, ani zdravé,“ nechal se slyšet člen školské rady Tony Almann.

Vyučující kreslenou románovou fikci využívali během měsíce, který při výuce žáků osmé třídy základní školy věnovali holokaustu, tedy systematickému vyvražďování Židů a dalších menšin nacisty za druhé světové války na území třetí říše a v jí okupovaných teritoriích.

Knihy vás mohou urazit, varuje univerzita studenty. Hlavně pozor na Orwella a Becketta

Kultura

Hlasování školské rady v jednom z okresů v americkém státě Tennessee se odehrálo už 10. ledna. Světová média si případu všimla poté, co na něj ve svém sloupku upozornil místní server TN Holler. Jeho šéfredaktor se školské rady okresku McMinn dotazoval, zda má rozhodnutí co dočinění s tématem holokaustu, a dostalo se mu odpovědi, že nikoliv.

Spiegelman začal komiksový román Maus vydávat na pokračování v roce 1980. Jedná se o historickou fikci, kde autor vykresluje osud nacisty vězněných a vyhlazovaných Židů v Polsku během druhé světové války. Židé jsou vyobrazeni jako myši, Němci jako kočky, Francouzi jako žáby, Poláci jako prasata, Briti jako ryby apod. V roce 1992 Spiegelman za svůj román získal Pulitzerovou cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám